Jura: Ministarstvo rada tražilo da im poklonimo automobile

Print Friendly, PDF & Email

Izvor: insajder.net, 27. maj 2016.-


Južnokorejska kompanija Jura potvrdila je za Insajder.net da je 2013. donirala dva putnička automobila Ministarstvu za rad, zapošljavanje i socijalnu politiku, i to na zahtev Ministarstva. Reč je o ministarstvu u čijoj je nadležnosti i Inspekcija rada, dužna da kontroliše poštovanje prava radnika.

Tako je državni organ zadužen za nadzor ove kompanije od nje zahtevao donaciju, koja, pritom, prema našem istraživanju, nije dozvoljena Zakonom o donacijama i humanitarnoj pomoći, a koji izričito brani donacije u vidu automobila.

Već nekoliko godina predstavnici sindikata i bivši zaposleni iznose tvrdnje da kompanija Jura krši prava radnika i maltretira zaposlene, između ostalog i tako što im je ograničen odlazak u toalet po potrebi, postavlja nerealno visoke radne norme, otpušta radnike zbog dužih bolovanja ili pokušaja osnivanja sindikata.

Povodom optužbi da Inspekcija Ministarstva za rad ne reaguje adekvatno na brojne navode o kršenju radničkih prava u Juri zato što od ove kompanije prima na poklon automobile, Insajder.net je od Jure tražio informacije o svim donacijama državnim organima od početka njihovog poslovanja u Srbiji do danas.

Korporacija Jura do sada se nije oglašavala povodom medijskih napisa o fizičkom i psihičkom maltretiranju zaposlenih, a u odgovoru Insajder.netu prvi put demantuje ovakve navode, ali istovremeno potvrđuje da je Ministarstvu donirala dva automobila.

Kako se navodi u odgovoru, Jura je za proteklih šest godina, koliko posluje u Srbiji, dala ukupno 650.000 evra kao donacije velikom broju zdravstvenih ustanova i vrtića, fudbalskom klubu Karađorđe iz Rače, Vladi Srbije, Opštini Rača i Ministarstvu za rad, zapošljavanje i socijalnu politiku.

Vlada Srbije i Opština Rača dobili su Jurine donacije u vrednosti od 180.000 evra za pomoć žrtvama poplava 2014, a kako je u dopisu objašnjeno, dva automobila marke „kia ceed“, vrednosti oko 30.000 evra, poklonjeni su Ministarstvu po zahtevu Ministarstva.

„Donacija dva automobila je realizovana nakon dobijanja zahteva od Ministarstva, za unapređenje uslova rada zbog manjka slużbenih vozila. Kao članovi lokalne zajednice, odlučili smo da zvanično ispunimo zahtev bez skrivenih namera“, navodi se u odgovoru kompanije Jura.

Opširnije na /link/

Podeli vest sa prijateljima....Share on Facebook
Facebook
30Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on Google+
Google+
0