Predavanje Tanje Jakobi o prekarnosti novinara

Print Friendly, PDF & Email

Predavanje Tanje Jakobi o prekarnosti novinara
prema: http://www.sinos.rs/srpski/izdvajamo/10/2016/05/20/2583/sinos-organizovao-seminar-u-prolom-banji.html)


Sindikat novinara Srbije (SINOS) u partnerstvu sa Fondacijom Fridrih Ebert, organizovao je seminar u Prolom banji, od 19. do 21. maja 2016. godine. Tema seminara: sindikalno organizovanje medijskih radnika u Srbiji i regionu. Na seminaru su učestvovali predstavnici sindikata iz Hrvatske, Bugarske, Španije, Makedonije, Crne Gore, Bosne i Hercegovine i Srbije.
Razgovaralo se o prekarnom radu, pravnom i socijalnom statusu novinara i održivosti sindikata u medijima sa multinacionalnim vlasništvom. Predsednik Evropske federacije novinara Mogens Bjergard govorio je o iskustvima sindikalnog organizovanja novinara u zemljama Evropske unije ističući da mediji u državnom i privatnom vlasništvu ne treba da budu sukobljene stane već saveznici. Bjergard je dodao da bi bilo poželjno da zaposleni u medijima i poslodavci budu partneri u socijalnom dijalogu.
U debati je istaknuto da u privatnim medijima u Srbiji nema sindikalnog organizovanja, da poslodavci ne ispunjavaju obaveze iz Zakona o radu što direktno ima za posledicu urušavanje statusa medijskih radnika u društvu kao i novinarske profesije uopšte.
„Praksa je pokazala da bez rešenog radno pravnog statusa nema ni nezavisnih i slobodnih medija.
Iskustva iz drugih zemalja regiona su veoma slična pa je zaključeno da je sindikalno organizovanje novinara i povezivanje sindikalnih organizacija u regionu preko potrebno radi razmene informacija i iskustava, a sve u cilju poboljšanja statusa novinara, smanjenja cenzure i autocenzure.
Predstavnicima medija predavanje je održala Tanja Jakobi, saradnica Centra za razvoj sindikalizma. Po rezultatima prošlogodišnjeg istraživanja prekarnosti novinara, realizovanog na uzorku od 1100 medijskih radnika više, od 40 procenata novinara u Srbiji zbog pritisaka i lošeg materijalno pravnog statusa želi da napusti profesiju.
Istaknuta je neophodnost zajedničkog sindikalnog delovanja novinara i svih medijskih radnika koji su zaposleni na nivou medijskih kuća jer je čest slučaj da se sindikati organizuju samo na nivou novinara.

Podeli vest sa prijateljima....Share on Facebook
Facebook
0Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on Google+
Google+
0