Orbović: JURA simbol šikaniranja radnika u Srbiji

Print Friendly, PDF & Email

Izvor: okradio.rs, 5. maj 2016.-


Ljubisav Orbović, predsednik Veća Saveza samostalnih sindikata Srbije, pred sednicu Veća u Vranju, kaže za OK Radio da se u ostvarivanju osnovnih prava radnika u Srbiji, pored sindikata, mora uključiti i država, da bi se sprovodili Ustav i zakoni ove zemlje.

On je potvrdio saznanja novinara koja su izneta na uvid javnosti poslednjih dana da se prema radnicima u „Juri“ u Leskovcu postupa krajnje nekorektno, bez poštovanja elementarnih, ne samo radnih, već i ljudskih prava.

Orbović iznosi da je tačno da je ova kompanija otvorila tri fabrike u Srbiji u kojima je zaposleno oko 6.000 ljudi, ali je tačno i da se u njima dešavaju šikaniranja velikih razmera i da se radnicima ne dozvoljava sindikalno organizovanje.

– Mislim da je „Jura“ simbol nepoštovanja radničkih prava u Srbiji, ali i Ustava i zakona ove zemlje.

Imali smo brojne pokušaje i mi i drugi sindikati da organizujemo sindikat u tim fabrikama, što nam nije dozvoljeno – iznosi Orbović.

On kaže da u tim fabrikama radnici vrlo lako dobijaju otkaze, čak i oni koji odu na bolovanje, pa onda moraju da rade bolesni i pod temperaturom, a dešava se i da padaju u nesvest.

– Čak se ide dotle da se oni radnici koji ne ispune normu, obeležavaju žutim majicama, što je jasno na šta asocira i što je prosto neprihvatljivo.

Na žalost, veliki je strah samih radnika da uopšte iznesu svoje probleme, a nepostojanje sindikata samo pogoršava situaciju – kaže Orbović.

On iznosi da „Jura“ nije nikako jedina kompanija koja ne poštuje radnička prava i da među njima ima i domaćih firmi.

Orbović smatra da pored pojačanih aktivnosti sindikata i pravna država mora da reaguje.

– Mi pokušavamo da idemo legalnim putem i trudimo se da inspekcija što češće interveniše i radi svoj posao.

Spremamo se da u narednom periodu češće okupljamo radnike ispred takvih fabrika i da u znak protesta iskazujemo nezadovoljstvo.

Drugo, uputili smo dopise evropskoj i svetskoj sindikalnoj organizaciji, ukazujući na najveće probleme u Srbiji, kao što su problemi radnika u „Juri“ – kaže Orbović.

Podeli vest sa prijateljima....Share on Facebook
Facebook
0Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on Google+
Google+
0