Jura nije ovde iz ljubavi, država da reaguje

Print Friendly, PDF & Email

Izvor: B92, 27. april 2016.-


Beograd — Udruženi sindikati Srbije „Sloga“ traže od državnih organa da izvrše inspekcijski nadzor u leskovačkoj Juri, jer radnici nisu dobili slobodne dane za praznike.

Taj sindikat je saopštio da je Ustavom Srbije jasno propisano da Republika Srbija uređuje oblast neradnih dana i državnih praznika i da zbog toga ne vide razlog da to ne poštuje i južnokorejska firma Jura.

Kako navode, “Jura nije u Srbiji zbog ljubavi, već isključivo zbog profita koji ovde uz pomoć jefitine radne snage ostvaruje”.

Udruženi sindikati Srbije „Sloga” saopštavaju da podržavaju radnike Jure iz Leskovca koji su u utorak obustavili rad i stupili u štrajk upozorenja, budući da im poslovodstvo nije omogućilo da koriste neradne dane za Uskrs i Prvi maj.

“Ekonomska kriza i siromaštvo građana Srbije ne mogu biti povod da se bilo kojoj stranoj firmi i kompaniji na teritoriji Srbije toleriše ovako ponašanje, gleda kroz prste i mirno posmatra gaženje osnovnih ljudskih prava naših radnika, posebno ignorisanje zakona o radu i prava na sindikalno udruživanje koje je u korporaciji Jura i dalje zabranjeno i koje se konstantno ometa uz sve moguće represalije”, navodi Sloga.

“Zahtevamo od južnokorejskog poslodavca da poštuje sve zakone države Srbije i da se ponaša u skladu sa važećim Ustavom koji jasno propisuje i utvrđuje vladavinu prava i nadležnost države”, piše u saopštenju.

Podeli vest sa prijateljima....Share on Facebook
Facebook
0Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on Google+
Google+
0