Sindikalac EPS-a štrajkuje glađu ispred Apelacionog suda

Print Friendly, PDF & Email

Izvor: danas, 30.11.2018.-

Autor: G.Vlaović.-


Glavni poverenik Sindikata EPS „Nezavisnost“ Dragoslav Ljubičić počeo je danas štrajk glađu ispred Apelacionog suda u Beogradu u znak protesta što već dugi niz godina taj sud ne rešava tužbe radnika Elektroprivrede Srbije zbog neisplaćenog smenskog rada.

– Na štrajk glađu ispred zgrade Apelacionog suda sam se odlučio jer se u tom sudu već više od 10 godina nalaze tužbe zaposlenih u Termoelektrani „Nikola Tesla“ zbog neisplaćenih uvećanja zarada po osnovu smenskog rada. Primera radi, predmet koji se vodi pod oznakom GŽ 1 1311/2017 se pod raznim oznakama u ovom sudu nalazi od 2011. godine. Smatram da su svojim nečinjenjem sudije Apelacionog suda osramotile sudijsku profesiju, a na taj način se gubi i poverenje javnosti u njihovu zakonitost rada, dobronamernost, profesionalnost i nezavisnost – kaže za Danas Dragoslav Ljubičić.

On dodaje da je o svom protestu obavestio upravu Apelacionog suda, da će ispred zgrade te ustanove štrajkovati glađu svaki dan dok se, kako kaže, ne prestane sa odugovlačenjem i predmet bude rešen i kao takav dostavljen Osnovnom sudu u Obrenovcu.

Zaposleni u EPS-u koji rade u sistemu smenskog rada zahtevaju da im se zarada uveća za 26 odsto kako je to i predviđeno Zakonom o radu iz 2005. godine. Da bi se izborili za svoja prava radnici su po grupama podnosili tužbe nadležnim sudovima. Nekima su tužbeni zahtevi usvojeni, a oni kojima nisu tvrde da su oštećeni jer se primenjuje neusaglašena sudska praksa za sve radnike.

Podeli vest sa prijateljima....Share on Facebook
Facebook
30Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on Google+
Google+
0