Prosvetarima plate veće za trećinu, ali za dve-tri godine

Print Friendly, PDF & Email

Izvor: politika.rs, 05.10.2018.-

Autor: Dragana Jokić Stamenković.-


Plate radnika zaposlenih u prosveti biće izjednačene sa primanjima ostalih korisnika republičkog budžeta, za kojima su prosvetari godinama zaostajali, u naredne dve ili tri godine i to povećanje iznosiće od 35 do 36 odsto. To je suština jučerašnjeg dogovora Mladena Šarčevića, ministra prosvete, i četiri reprezentativna sindikata prosvetnih radnika, a potvrdila ga je i Vlada Srbije. Šarčević je najavio da će precizniji i konačni iznosi uvećanja plata nastavnika, pedagoga, psihologa, bibliotekara, sekretara, od 1. januara 2019, biti utvrđeni sredinom novembra i da će ta primanja biti veća nego što je očekivano. Ministarstvo prosvete saopštilo je da će povući odluku o umanjenju dnevnica za mesec oktobar zaposlenima koji su bili u štrajku, kao i da su se predstavnici reprezentativnih sindikata obavezali da prekinu protest.

Sindikalci, međutim, za naš list ističu da će u znak štrajka koji od početka školske godine tinja u oko 1.000 škola časovi i danas biti skraćeni na zakonski minimum od 30 minuta, a pregovori sa predstavnicima Vlade Srbije nastavljeni. To je zaključak koji je posle jučerašnjih pregovora u Ministarstvu prosvete sa nadležnim ministrom Mladenom Šarčevićem, Brankom Ružićem, ministrom državne uprave i lokalne samouprave, i Jelenom Tanasković, državnim sekretarom Ministarstva finansija, iznela Jasna Janković, predsednik Unije sindikata prosvetnih radnika Srbije (USPRS). Ona je naglasila da je zadovoljna tokom pregovora, da su sindikalci sa ministrima razgovarali o svim problemima koje su detektovali od aprila, ali nije htela da precizira šta je odlučeno, „jer je Šarčević obećao da će on izaći u javnost sa zaključkom sa jučerašnjeg susreta”.

– Bitno je da ima pomaka. Od prvobitno planiranih 1.000 radnika u prosveti, u viši i naš željeni platni razred 9-1 ući će još 36.500 učitelja i odeljenskih starešina. Ministarstvo prosvete pokazuje da ima razumevanja za nas i usaglasili smo se da do 1. januara treba da budu gotovi i pravilnici kojima se precizira Uredba o koeficijentima za obračun i isplatu plata zaposlenih u javnim službama, zbog koje smo i započeli štrajk. To su tri pravilnika: o napredovanju kroz platne grupe, o napredovanju kroz pedagoška zvanja i o imenovanju razrednih starešina – ističe Jankovićeva i dodaje da su sa ministrima konačno razgovarali i o povećanju zarada koje bi trebalo da bude realizovano pre stupanja na snagu najavljene uredbe 1. januara.

Iz Ministarstva prosvete poručuju da će predloženom reformom platnog sistema izdvajanje iz republičkog budžeta za zaposlene u prosveti iznositi 25 odsto, što je najviše novca u odnosu na ostala ministarstva.

– Time smo ostvarili prvu zamisao da platni razredi naprave svoj pravi efekat. Unutar sistema to znači da se veliki broj prosvetnih radnika nalazi u većem platnom razredu, odnosno u 9-1 grupi, i to na osnovu toga što rade u otežanim uslovima, u specifičnim okolnostima, ili su razredne starešine. Bitno je da i još 25 odsto njih ima mogućnost da ostvari kategoriju prvog pedagoškog zvanja – zaključio je Šarčević.

Srđan Slović, zamenik predsednika Granskog sindikata prosvetnih radnika Srbije „Nezavisnost”, naglasio je juče popodne da oni još nisu dobili Šarčevićevu ponudu utvrđenu na Vladi Srbije, i da će je, kada stigne, razmatrati na glavnim odborima četiri sindikata.

– Na osnovu toga ćemo odlučiti da li će štrajk prosvetnih radnika i od ponedeljka biti nastavljen, ili privremeno prekinut. Pregovore sa ministarstvima nastavljamo naredne nedelje, sve do 15. novembra, do kada smo čuli da je Međunarodni monetarni fond produžio nivelisanje platnih grupa, koje je trebalo da bude okončano do kraja septembra – objasnio je Slović.

Pored dva pomenuta, u štrajku su i članovi Sindikata radnika u prosveti Srbije (SRPS) i Sindikata obrazovanja Srbije (SOS).


Na tapetu i direktori škola
Jasna Janković napominje da će predstavnici sindikata prosvete narednih dana razmotriti odluku o pokretanju predloga za razrešenje direktora pojedinih škola u Gornjem Milanovcu, Pančevu, Ćupriji koji su pritiskali nastavnike što protestuju i ometali ovo njihovo pravo. Direktorka jedne od škola u Gornjem Milanovcu tražila je da joj se dostave informacije o zaposlenima koji su štrajkovali u septembru i podatke za svaki nastavni dan tokom kojeg i dalje budu bili u štrajku.
– To je pritisak na prosvetne radnike u štrajku i kršenje više zakona. Predsednik sindikata nema obavezu da dostavlja imena osoba u štrajku, kako direktorima, tako ni školskim policajcima, koji su po školama u Jagodini, na primer, prebrojavali štrajkače, ili su ulazili u škole u Beogradu i Čačku i vidno narogušeni tražili neke spiskove. Direktori škola nisu se ovoliko obrukali u poslednje dve decenije, a u Smederevu su čak tražili štrajkačke odbore u školama – ističe Jasna Janković.

 


Podeli vest sa prijateljima....Share on Facebook
Facebook
0Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on Google+
Google+
0