Sindikat Sloga: U Srbiji nema dostojanstvenog rada

Print Friendly, PDF & Email

Izvor: radiostoplus.com, 07.10.2018.-


Udruženi sindikati Srbije „Sloga“ su saopštili da sadašnja minimalna cena rada ne pokriva osnovne životne postrebe, zbog čega „nema dostojanstvenog rada u Srbiji“, a da je jedini način da se to promeni na „nultu toleranciju demokratske države na iskorišćavanje radnika“.

Taj sindikat je u saopštenju povodom obeležavanja 7. oktobra, Svetskog dana dostojanstvenog rada, dodao da minimalnu cenu rada prima dve trećine zaposlenih u zemlji i da su državne institucije koje treba da sačuvaju prava radnika „nemoćne“.

„Ako tome dodamo nemoć državnih institucija koje bi trebalo da štite prava zaposlenih i njihovog rada, jer su često povezane sa korupcijom, nepotizmom i partokratijom, dolazimo do toga da je dostojanstveni rad za gradjane Srbije samo misaona imenica, dok je za aktuelnu vlast otvaranje radnih mesta sa jeftinom radnom snagom i uz državne subvencije postao jak instrument vladanja“, navodi se u saopštenju.

„Sloga“ ocenjuje i da aktuelna vlast, prihvatanjem insistiranja Medjunarodnog monetarnog fonda, Svetske banke i drugih bankarskih institucija na promenama zakona i uredbi u korist krupnog kapitala, dostojanstveni rad pretvorila u „floskulu bez sadržaja.

„Samo nulta tolerancija demokratske države i vlasti na bilo kakvu štetu ili iskorištavanje radnika, odnosno njegovog rada, može postići trajnu promenu za bolju budućnost, a samim tim i ostvariti kakav takav dostojanstveni rad u Srbiji“, ocenjuje se u saopštenju.

 

 

.

Podeli vest sa prijateljima....Share on Facebook
Facebook
30Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on Google+
Google+
0