Zloupotreba sindikata

Print Friendly, PDF & Email

Izvor: Danas, 16.10.2018.-

Autor: redakcijski komentar.-


Za lučansku fabriku „Milan Blagojević – Namenska“ mnogi su, nažalost, čuli ne zbog njenog uspešnog poslovanja, već zbog pogibija i povređivanja radnika.

Prethodnih nekoliko decenija u ovoj fabrici baruta stradala je 31 osoba, a od 1995. godine poginulo je 18 ljudi.

Samo u proteklih mesec dana dva radnika su povređena, a prema saopštenjima uprave ove fabrike, čiji je generalni direktor Radoš Milovanović, koji se na toj poziciji nalazi neverovatnih 35 godina, za obe nesreće su krivi sami radnici. I pored ovih alarmantnih podataka, zbog kojih bi svaki iole odgovoran rukovodilac još odavno podneo ostavku, direktor Milovanović to ne čini.

Nakon eksplozije baruta 14. jula prošle godine, poginula su dva radnika – Milomir Milivojević i Milojko Ignjatović. Od tada kreće borba za istinu porodice Milivojević, kao i svedoka nesreće, Marka Mitrovića, koji je u međuvremenu ostao bez posla, jer je javno govorio o pritiscima direktora Milovanovića da promeni iskaz. Nekoliko medija je imalo hrabrosti, među kojima je i Danas, da se bave ovim slučajem. Tako je i novinarka Tatjana Vojtehovski u svojoj emisiji „Život priča“ na TV Prva u tri epizode kroz svedočenja i dokumentaciju ukazivala na kršenje zakona i procedura, a posebno na nastojanje rukovodstva fabrike da okrivi mrtve radnike za sopstvenu smrt.

Ono što je interesantno, a što nije zabeleženo u srpskoj istoriji je da je sindikalna organizacija fabrike, navodno nezadovoljna emisijom „Život priča“, u znak protesta za sutra najavila jednočasovni prekid rada. Pored toga, Slobodan Nešovanović, jedan od sindikalnih rukovodilaca fabrike i vodećih lokalnih aktivista SNS – preko društvenih mreža zahteva čak i hapšenje Vojtehovske. U saopštenju sindikalne organizacije navodi se da „negativna medijska propaganda koja se vrši preko produkcijske kuće Tatjane Vojtehovski preti da ozbiljno naruši ugled preduzeća“ i da „izrečene laži i klevete idu tako daleko da traže zatvaranje fabrike i glavu Radoša Milovanovića“. A upravo je direktor Milovanović neposredno pred snimanje poslednje emisije odustao od razgovora sa Vojtehovski, iako je na isti prethodno pristao.

Ovaj najavljeni protest sindikata nije samo pritisak na Vojtehovski i TV Prva, već je pritisak na sveukupnu slobodu govora i novinarstvo u Srbiji. I to ko zna koji po redu otkako je na čelu „napredna svita“. Nezavisno udruženje novinara Srbije i Nezavisno društvo novinara Vojvodine pozvali su sindikalno rukovodstvo lučanske fabrike da umesto pritisaka na medije više energije usmere na poštovanje radničkih prava i njihovu bezbednost. Nažalost, sve su prilike da će i sindikalci i rukovodstvo fabrike na sve načine nastaviti da pritiskaju medije i porodice žrtava, jer za to imaju podršku vladajuće garniture.

.

Podeli vest sa prijateljima....Share on Facebook
Facebook
30Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on Google+
Google+
0