AKO SADA PADNEMO PADU SMO BILI SKLONI

Print Friendly, PDF & Email

Izvor: Forum beogradskih gimnazija, 30.08.2018.-

.


Forum beogradskih gimnazija pozivasve zaposlene u prosveti na protest 31.8.2018. godineispred Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja, sa početkom u 12 časova. Poslednji je trenutak da se nešto uradi u cilju sprečavanja potpune propasti srpske prosvete jer ako sada padnemo, sami ćemo snositi odgovornost za taj pad.

Odluka nadležnih ministarstva da prosvetne radnike svrsta u osmu platnu grupu predstavlja poslednji ekser zakucan u sanduk srpske prosvete. Ukoliko prosvetni radnici u ovom trenutku ništa ne urade kako bi sprečili sprovođenje navedene ideje u delo, veliko je pitanje ko će u budćnosti obrazovati srpsku omladinu.

Forum podseća javnost da već u ovom trenutku postoji veliki deficit u stručnom kadru kada su u pitanju pojedini predmeti, pa nastavnike matematike, fizike i nemačkog jezika sve češće zamenjuju kolege koje nemaju odgovarajući nivo obrazovanja, a ako se ovakav trend nastavi situacija neće biti ništa bolja ni u pogledu drugih predmeta. U uslovima gde se nastavnicima praktično onemogućava da napreduju zahvaljujući svojim kompetencijama i zalaganju na radu, veliko je pitanje kako će izgledati srpske škole u narednim godinama.

Svrstavanje prosvetnih radnika sa sedmim stepenom stručne spreme u devetu platnu grupu omogućiće napredovanje nastavnika kroz platne razrede na osnovu uloženog truda i kvaliteta, što će posledično omogućiti i veće plate nastavnicima, a to će uticati na veću motivaciju nastavnika od čega će najveću korist imati društvo.

Zbog svega navedenog Forum poziva sve nastavnike da se pridruže predstojećem protestu. Ovom prilikom tražimo podršku i razumevanje i od strane roditelja i celokupnog društva jer borba za bolji položaj nastavnika je borba za bolju i uspešniju budućnost svake države.

U Beogradu, 30/8/2018

Predsednik: Aleksandar Markov

 

.

Podeli vest sa prijateljima....Share on Facebook
Facebook
30Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on Google+
Google+
0