Sindikat penzionera: A šta je sa onih otetih milijardu evra?

Print Friendly, PDF & Email

Izvor: 021.rs, 26.08.2018.-

Autor:N1.-


Za mesec do mesec i po dana biće ukinut Zakon o smanjenju penzija, dok bi penzije od oktobra trebalo da budu povećane.

Kako navodi N1, u Sindikatu penzionera Srbije ne veruju u takve najave, uz obrazloženje da povećanja od 5.000 do 9.000 dinara nisu realna, jer im je, kako tvrde, država nepravedno uzela skoro milijardu evra.
U poslednje tri i po godine, mera smanjenja penzija pogodila je oko 700.000 penzionera širom Srbije. Tako su primanja između 25.000 i 40.000 dinara umanjena za 22 odsto, dok je iznos penzije veći od 40.000 dinara umanjen za 25 odsto.
Da građani trećeg doba nisu zaboravljeni i da u Srbiji treba da se nadaju lepšoj budućnosti, uverio ih je predsednik Aleksandar Vučić, tokom posete Gerontološkog centra na Bežanijskoj kosi.
Ja sam došao da vam dam vest da imamo dovoljno novca i da ne moramo da idemo na rebalans budžeta, da već od oktobra idu uvećane penzije. Znači već 10. novembra dobićete veće penzije„, obećao je predsednik.
Računica predsednika pokazuje da bi oni penzioneri koji su imali primanja 90.000 ubuduće trebalo da dobiju uvećanje od 9.000 dinara, oni koji su imali 70.000 trebalo bi da imaju 78.000 dinara, dok bi oni sa nižim primanjima ubuduće trebalo da dobiju nešto manje povećanje.
Takvu računicu Miša Radović iz Udruženja sindikata penzionera, za N1 ocenjuje kao nerealnu, jer tvrdi da je država penzionerima uzela mnogo više i da prvo treba to da im vrati.
Ovo što je najavljeno je priča da bi se zaboravila ona druga priča, a priča je da je oteto skoro milijardu evra penzionerima, bez kamate i bez onoga dva puta godišnjeg povećanja, to nije mala cifra. Ja zaista ne mogu da razumem da neko uz ovakvu računicu pokušava da ubedi narod da je to sve u redu„, rekao je Radović.
Radović ocenjuje da se Zakon o smanjenju penzija ukida na isti način na koji usvojen.
To zvuči onako kako je najavljeno, odnosno kako je i donet zakon – protivustavno. Nije nemoguće da će tako i biti, ali pitanje je kakve će posledice sve to doneti„, kazao je on.
U Srbiji živi 1,3 miliona penzionera, a procenjuje se da najveći broj njih prima penziju od oko 200 evra.

Podeli vest sa prijateljima....Share on Facebook
Facebook
30Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on Google+
Google+
0