Prosečna plata u Pirotu veća za 5 posto od republičkog proseka, Piroćanci sve siromašniji

Print Friendly, PDF & Email

Izvor: jugmedia.rs, 02.08.2018.-


Prema podacima za maj ove godine, prosečna plata u Pirotu je bila 52.939 dinara što je za pet posto više u odnosu na republički prosek za isti mesec, mada, kaže predsednik Veća Saveza Samostalnih sindikata u ovom gradu Rodoljub Ćirić, mnogi Piroćanci primaju ispod minimalne zarade.

“Ovakvoj prosečnoj zaradi u maju u Pirotu najviše doprinosi isplata zarada u Kompaniji “Tigar Tajers“ i javnom sektoru. Zato je naš stav da minimalna cena rada treba da bude na novu minimalne potrošačke korpe. Statistika je jedno a realnost nešto drugo. Svi bi poželeli da imaju taj prosek, ali u stvarnosti nije tako jer smo sve siromašniji”, kaže Ćirić.

Prema njegovim rečima do 15. septembra treba da se utvrdi novi iznos minimalne cene rada po radnom satu za iduću godinu.

Bitno je što većina poslodavaca ne poštuje zakonske odredbe o isplati minimalne zarade, tako da je ta isplata postala pravilo a ne izuzetak. Tražimo od Saveza Samostalnih sindikata da minimalna zarada morada bude u visini minimalne potrošačke korpe s obzirom da ni minimalna potrošačka korpa ne odražava realnu situaciju zaposlenih”, kaže Ćirić.

Ovaj sindikate se, veli, zalaže da od sadašnja 143 dinara minimalna cena rada bude podignuta na 210 dinara.

U pregovorima s Vladom ne bi trebalo da se prihvati niži iznos od 80 posto u odnosu na minimalnu potrošačku korpu, što bi trebalo da iznosi 168 dinara ili 29.232 dinara minimalna zarada.Poslednji podaci za april govore da je minimalna potrošačka korpa iznosila 36. 380 dinara. Ako se ona podeli sa 174 sata, minimalna cena rada bi trebalo da bude 210 dinara po satu za iduću godinu. To je polazna osnova za Savez Samostalnih sidnikata Srbije u pregovorima sa Vladom. To je donji prag i od tog iznosa ne treba da se ide niže. U protivnom napustićemo Socijalno”, ekonomski savet jer ne treba da budemo samo dekor- kaže Ćirić

On dodaje da su sada svi parametri za povećanje minimalne cene rada na strani sindikata.

Imamo rast bruto društvenog proizvoda, smanjenje nezaposlenosti, povećanje potrošačke korpe. Smatram da je naš zahtev realan i da minimalna zarada treba da bude u visini minimalne potrošačke korpe. Još 2016. godine podneli smo zahtev Savezu samostalnih sindikata da minimalna zarada bude u visini minimalne potrošačke korpe. Prošle godine je to bilo 70 posto i to je najveće povećanje otkako se utvrdjuje minimnalna cena rada”, objašnjava Ćirić.

Podeli vest sa prijateljima....Share on Facebook
Facebook
30Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on Google+
Google+
0