Stojiljković: Narod apatičan, nespreman da se samoorganizuje

Print Friendly, PDF & Email

Izvor: TV N1, 28.6.2018.-

Autor: N1.-


Zoran Stojiljković iz Udruženih granskih sindikata „Nezavisnost“ izjavio je u Novom danu da sindikati, ne samo u Srbiji nego i u svetu, već tri decenije „idu iz poraza u poraz pod dominacijom neokorporativnog kapitala koji svaku vladu čini servilnom i poslušnom“.

„Nemate pristup medijima, nemate prostor za lobiranje za svoje inicijative, vi ste mlađi, poslušni partner u logici socijalnog dijaloga. Vlasti u kontinuitetu od 2000. na ovamo, da bi zadovoljile evropsku agendu, formalno imaju socijalno-ekonomske savete i socijalni dijalog“, smatra on.

Razorene su institucije, čak i Vlada ne reaguje na naše signale dok ne dobije uputstvo.

Prema njegovim rečima, kad se pogledaju efekti i kako se donose zakoni u Srbiji, posledice su da je narod postao apatičan i da ljudi nisu spremni da se samorganizuju.

„Mi nikada nismo imali autonomno organizovane sindikate, uvek smo okrenuti da očekujemo od države, izloženi smo ogromnom partijskom zapošljavanju. Svaki put kad pokrenemo akciju ona je minimalizovana“, ocenjuje Stojiljković.

Stojiljković dodaje se već 20 godina vodi takva politika da „stalno dolazimo u poziciju da nas je moguće jeftino kupiti“.

„Državom vladaju partijski kadrovi, komesari i komesarke, a istovremeno smo ‘na izvol’te’ kapitalu koji nije doneo visoke tehnologije“, kaže on.

Stojiljković ocenjuje da se imidž sindikata svesno u javnosti pravi negativnim i dodaje da je poverenje u sindikate malo.

„Samo moćniji sindikati mogu ulivati više poverenja“, zaključuje on.

Odgovarajući na pitanje o godinu dana Ane Brnabić kao premijerke, Stojiljković kaže da to nije primetio.

„Nikad je nisam video na socijalno-ekonomskom savetu, pisali smo joj dva puta i nije bilo nikakve reakcije“, kaže on.

U paviljonu Cvijeta Zuzorić večeras u 19 sati, u organizaciji Kontekst kolektiva i CZKD-a, biće održan razgovor sa diskusijom na temu „Uloga sindikata: od ideala samoupravljanja do logike kapitala“​.

Novinarka portala Mašine Irena Pejić biće jedna od učesnica. Ona kaže da danas postoje brojni pritisci na radnike i radnice kroz različite vidove urušavanja radničkih prava i loših radnih uslova.

„U sklopu razgovora večeras je i to da promislimo položaj sindikata osamdesetih godina i da povežemo sa društvenom situacijom danas. S jedne strane, da vidimo šta možemo iz tog perioda da naučimo kako ne bismo neke greške ponavljali, a s druge strane da vidimo koji su uzroci današnjeg stanja u sferi rada i na koji način to možemo da prevaziđemo“, rekla je Pejić.

Dodaje da je danas takva sitaucija da se sindikati posmatraju ako interesne grupe i da stoga opada poverenje radnika i radnica.

„Danas je važno imati sindikalno organizovanje onih koji nisu angažovani po redovnim ugovorima o radu. Sindikati moraju da pokažu inicijativu da zađu u sivu zonu radno angažovanih, ali ne baš zaposlenih radnika i radnica“, kaže ona.

Tamara Baković Jadžić iz Levog samita Srbije kaže da je važno kritički promišljati „jugoslovenski period“.

„Nije sve bilo tako bajno i sjajno, ali je u poređenju sa današnjim vremenom bilo drastično bolje. Danas biti radničko dete znači za vas jako male mogućnosti“, smatra ona.

Prema njenom mišljenju, poslednjih godina postoji „kontinuirani atak na rad i sindikate“.

Dodaje da je kontekst u kome sindikati rade „težak za mobilizaciju ljudi“.

Ona ocenjuje da je neophodno šire delovanje.

„Moraju da budu aktivni, ne defanzivni i jedno tako će moći da se povrati poverenje u sindikate i organizacije civilnog društva“, zaključila je ona.

Pogledajte snimak celog gostovanja:

 

Podeli vest sa prijateljima....Share on Facebook
Facebook
30Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on Google+
Google+
0