SES će učestvovati u izradi budžeta za 2019. godinu

Print Friendly, PDF & Email

Izvor: Danas, 29.6.2018.-

Autor: Fonet.-


Socijalno-ekonomski savet (SES) će učestvovati u izradi budžeta Srbije za 2019. godinu i u izradi nacrta zakona o kojima bi trebalo da dostavi mišljenje, rečeno je danas na konferenciji za novinare održanoj u Vladi Srbije posle sednice SES.

„Ohrabruje nas što će socijalni partneri, a pre svega SES, imati priliku da učestvuju u izradi budžeta za 2019. godinu. Do sada je praksa bila da se SES samo informiše“, rekao je potpredsednik Saveza samostalnih sindikata Srbije (SSSS) i član SES Duško Vuković.

On je dodao da ih je ministar finansija Siniša Mali „uveravao da će, čim Vlada bude razmatrala fiskalnu strategiju za sledeću i narednih nekoliko godina, na dnevnom redu SES biti budžet“ i da će predstavnici poslodavaca i sindikata moći da iznesu strateške predloge za njegovu izradu.

Vuković je dodao da ih je Mali „uveravao“ da će o zakonima, koji su u delokrugu rada Ministarstva finansija, raspravljati SES i da će predastavnici sindikata i Unije poslodavaca Srbije učestvovati u izradi nacrta tih zakona.

Predsedavajući SES i predsednik Unije poslodavaca Srbije Miloš Nenezić rekao je da je na sednici dogovoreno da socijalni partneri aktivno učestvuju u izradi nacrta zakona, a ne samo da daju mišljenje, kao i da se lokalnim socijalno-ekonomskim savetima pomogne da ojačaju.

On je izneo podatak da u Srbiji ima 18 registrovanih lokalnih socijalno-ekonomski saveta i da oni ne funkcionišu.

„Intencija svih socijalnih partnera je da se lokalni socijalno-ekonomski saveti ojačaju, da oni koji postoje funkcionišu mnogo bolje, a da se u gradovima u kojima ih nema formiraju“, rekao je Nenezić.

Predsednik Ujedinjenih granskih sindikata „Nezavisnost“ i član SES Zoran Stojiljković je kazao da im je obećano da će SES dobijati „značajnija sredstva“ za svoj rad.

On je na sednici informisao predstavnike Vlade i partnere da sindikat „Nezavisnost“ pokreće „narodnu inicijativu“ za stavljanje van snage zakona kojim su ograničene plate direktnim i indirektnim korisnicima budžeta.

Stojiljković je rekao da će se potpisi građana prikupljati od 3. do 10. jula u Beogradu, Nišu, Kragujevcu i Novom Sadu.

Prema njegovim rečima, nisu povećane plate svima u javnom sektoru kojima su ovim zakonom smanjene.

„Uzeto je jednim potezom, a vraća se na kašičicu“, ocenio je Stojiljković.

On je rekao da, na primer, u „Pošti“ plate konstantno padaju, a preduzeće nije gubitnik i „solidne sume“ uplaćuje u državni budžet.

Vuković je rekao da SSSS podržava ukidanje ovog zakona.

Nebojša Atanacković iz Unije poslodavaca Srbije ocenio je da „mora da se prestane sa praksom da plate“ u javnom sektoru rastu više od rasta bruto domaćeg proizvoda.

Sednici SES prisustvovali su ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Zoran Đorđević i ministar finansija Siniša Mali, ali nisu bili na konferenciji za novinare zato što su, kako je rečeno, „bili sprečeni“ zbog obaveza.

Podeli vest sa prijateljima....Share on Facebook
Facebook
30Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on Google+
Google+
0