Prosvetari najavljuju protest za kraj avgusta

Print Friendly, PDF & Email

Izvor: politika.rs, 13.06.2018.-

Autor: Dragana Jokić Stamenković.-


Uoči početka školske godine Unija sindikata prosvetnih radnika štrajkovaće ispred Ministarstva državne uprave sa zahtevom da učestvuje u stvaranju Zakona o zaposlenima u javnim službama

Pred sam završetak tekuće školske godine deo nastavnika koji pripada Uniji sindikata prosvetnih radnika Srbije (USPRS) juče je najavio da će narednu sezonu u školama započeti štrajkom. Kako je na konferenciji za medije u Beogradu istakla Jasna Janković, predsednica USPRS-a, članovi organizacije u čijem je sastavu 768 škola u Srbiji, organizovaće 31. avgusta protest ispred Ministarstva državne uprave i lokalne samouprave u Beogradu i tražiti da učestvuju u stvaranju podzakonskih akata najnovijeg zakona o zaposlenima u javnim službama. Seriju protesta nastaviće, kažu, do 1. januara 2019, kada taj zakon stupa na snagu i od kada će, prema njemu, plata, ne samo prosvetnih radnika, već svih zaposlenih u javnom sektoru, biti određena na nov način, prema platnim razredima.

Predstavnici jednog od četiri sindikata prosvetnih radnika ističu da nemaju ništa protiv pravedno određenih platnih razreda, ali apeluju da i oni budu uključeni u formiranje merila prema kojima će se ocenjivati i nagrađivati nastavnički rad.

– Sa Mladenom Šarčevićem, ministrom prosvete, nemamo nikakvu saradnju, iako on u javnosti govori da se dobro slaže sa sindikatima. Ostala tri sindikata su spora, mi ne možemo da ih čekamo, pa reagujemo dok ne bude kasno. Želimo da nam se u toku pravljenja podzakonskih akata predoči kako ćemo to biti plaćeni, a ne da iz intervjua sa Šarčevićem, objavljenog u nedelju u „Politici”, saznamo da će plate nastavnika zavisiti od karijernog vođenja učenika kroz školu i prognoze ocena koja se mora ostvariti na završnom ispitu – pojašnjava za naš list Jankovićeva.

Pozivajući se na ministrovu izjavu datu „Politici” da „države koje hoće da unaprede obrazovanje ozbiljno plaćaju svoje nastavnike”, USPRS je, na konferenciji za medije, predočio svoje istraživanje, prema kome je prosečna nastavnička plata u 2017. u Srbiji bila 438 evra, u Norveškoj 4.000 evra, Japanu 3.000 evra, SAD 2.000 evra, Sloveniji 1.050 evra, a u Hrvatskoj 780 evra. Zarade nastavnog kadra u Bosni i Hercegovini i Crnoj Gori, kažu, za dvadesetak evra su više u odnosu na ovdašnje.

– Nije prvi put da Mladen Šarčević najavljuje povećanje plata nastavnika, a da nas pritom bukvalno ništa ne pita i ne pruža nam uvid u to kako će na osnovu platnih razreda one biti određivane – zaključuje Jankovićeva.

Predstavnici USPRS-a naveli su, takođe, da su uvređeni pojedinim stavovima koje je ministar Šarčević nedavno izneo u intervjuu za „Politiku“.

Podeli vest sa prijateljima....Share on Facebook
Facebook
0Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on Google+
Google+
0