U Srbiji poništena gotovo svaka treća privatizacija

Print Friendly, PDF & Email

Izvor: Dnevnik.rs, 19.06.2018.-

Autor: Lj. Malešević.-


NOVI SAD: Po podacima Saveza samostalnih sindikata Srbije objavljenim u „Beloj knjizi”, od 2002. do 2016. godine prodato je 2.419 preduzeća – 81 na tenderu, 1.517 na aukciji, 778 na tržištu kapitala, 41 prodajom kapitala i dva prodajom imovine. Ostvaren je prihod od prodaje od 2,578 milijarde evra

Prodajom manjinskog paketa akcija na berzi 1.061 prethodno privatizovanog preduzeća od Akcijskog fonda ostvaren je prihod od 88 miliona evra.

U 2.419 privatizovanih preduzeća od 2002. do 2016. godine bilo je zaposleno 342.216 radnika.

Međutim, proces privatizacije u Srbiji karakteriše i veliki broj raskinutih kupoprodajnih ugovora. Najčešći razlozi su neplaćanje dospelih kupoprodajnih rata, neizvršenje obaveza iz socijalnog ili investicionog programa, nepoštovanje odredbi o obezbeđivanju kontinuitata proizvodnje, kao i raspolaganje imovinom na način suprotan odredbama ugovora. Kod preduzeća privatizovanih putem tendera i aukcija poništena je gotovo svaka treća privatizacija.

Kontrolu nad privatizovanim preduzećima, kao i prethodnih godina, obavlja Ministarstvo privrede. Po Uredbi o postupku kontrole izvršenja ugovornih obaveza kupaca iz ugovora o prodaji kapitala ili imovine, koju je pre nekoliko dana usvojila Vlada Srbije, Ministarstvo privrede ima obavezu da sprovodi stalni postupak kontrole izvršenja ugovorenih obaveza kupaca na osnovu izveštaja ovlašćenog revizora, koji kupac dostavlja za vreme trajanja ugovora o prodaji, kao i na osnovu procene sudskog veštaka za predmet investiranja. Ukoliko kupac ne dostavi izveštaj revizora ili procenu sudskog veštaka, smatraće se da obaveze koje su predmet kontrole nisu izvršene.
Raskinuti ugovori za 688 preduzeća

Od preduzeća privatizovanih putem tendera i aukcija, pokazuje analiza SSSS-a, ugovori su raskinuti sa 688, i to 49 privatizovanih putem tendera i 639 privatizovanih putem aukcija. Ukupna vrednost uloženih investicija u preduzeća privatizovana putem tendera i aukcija iznosila je 1.039.665.000 evra, a socijalnih programa 276.956.000 evra.

Ministarstvo privrede, po toj uredbi, sprovodi kontrolu izvršenja obaveza kupca iz ugovora o prodaji po dospeću ugovorne obaveze ili po isteku ostavljenog naknadnog roka. Komisija Ministarstva privrede za kontrolu izvršenja obaveza kupca, odnosno strateškog investitora, iz zaključenih ugovora u postupku privatizacije donosi odluke o ispunjenosti obaveza kupaca, o ostvareanju naknadnog roka za izršenje ugovorenih obaveze kao i o raskidu ugovora o prodaji. Naknadni rok kupcu za izvršenje obaveza može trajati 60 dana. Tu odluku Komisije Ministarstvo privrede dostavlja subjektu privatizacije.

Komisija donosi i odluku o sticanju uslova da se ugovor o prodaji kapitala smatra raskinutim zbog neispunjenja ugovornih obaveza ako ni u naknadno ostavljenom roku za ispunjenje ugovorne obaveze, kupac ne otkloni povrede ugovornih obaveza.

Kao poseban prilog toj vladinoj uredbi navedene su obaveze investitora i njihova kontrola ispunjavanja uslova dogovorenih s državom. Tako se od njih, između ostalog, traži i da dostave dokumentaciju u vezi s redovnom isplatom zarada zaposlenima, ali i u vezi s obavezom zabrane otpuštanja radnika po osnovu tehnološkog viška.

 

Podeli vest sa prijateljima....Share on Facebook
Facebook
30Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on Google+
Google+
0