Protest radnika EPS-a zbog privremenih i povremenih poslova

Print Friendly, PDF & Email

Izvor: radnik.rs, 11.06.2018.

Autor:


Oko stotinak radnika protestovalo je danas ispred zgrade upravne zgrade “EPS Distribucije” u Beogradu jer, kako tvrde, godinama rade bez prava na bolovanje i godišnji odmor jer imaju ugovore o privremenim i povremenim poslovima, dok neki radnici rade i preko agencije za zapošljavanje „Sequester employment“.

Povod za protest radnika je to što su elektromonterima u ovom preduzeću ponuđeni aneksi ugovora kojim im se od prvog juna smanjuju zarade sa 45.000 na oko 30.000 dinara, kaže predstavnik radnika koji je zbog straha od otkaza zahtevao da bude anoniman.

On ističe da radnici koji su se odlučili da protestuju nemaju prava iz radnog odnosa kao što su bolovanje i godišnji odmor.

„Na sve to radimo u opasnim uslovima, popravljamo električnu mrežu pod naponom. Svi koji smo ovde radimo po ugovoru o privremenim i povremenim poslovima, neki za EPS direktno, dok neke od nas i po deset godina šetaju od firme do firme. Trenutno radnici rade preko agencije ,Sequester Employment’, a pre toga su radili i za druge agencije“, ističe on.

Prema njegovim rečima, po ugovoru o privremenim i povremenim poslovima radi najviše elektromontera, ali i šalterski radnici, referenti, vozači, kao i fizički radnici. Ukupan broj radnika koji po ovom osnovu radi u EPS-u nije poznat. On tvrdi da radnici po ovakvim ugovorima ne rade samo u Beogradu, već i u ostalim ograncima EPS-a u Srbiji.

„Zahtevali smo da se povuku svi aneksi ugovora u kojima je navedeno da je radni sat 200 dinara, da nas vrate na ugovore od 45.000, a za dalje da pregovaramo da se svi radnici EPS-a koji rade preko ugovora o privremenim i povremenim poslovima i agencija prime na neodređeno, da dobiju stalni posao“, dodaje ovaj radnik Elektroprivrede Srbije.

Prema rečima anonimnog predstavnika radnika poslovodstvo EPS-a je danas upoznato sa zahtevima radnika i dogovoreno je da se predstavnici radnika sastanu sa direktorom EPS-a.

„Dolazimo ponovo ovde u sredu 13. juna u Masarikovu u 8h ujutru, krećemo onda u Balkansku ulicu na razgovor gde će nas čekati direktor Milorad Grčić“, najavljuje on.

 

 

.

Podeli vest sa prijateljima....Share on Facebook
Facebook
30Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on Google+
Google+
0