Odluka Komiteta za standarde MOR u korist sindikata

Print Friendly, PDF & Email

Izvor: Sajt sindikata SSSS, 08.06.2018.

.


Naš nastup na redovnom godišnjem zasedanju Medjunarodne organizacije rada (MOR) u Ženevi već daje rezultate. Izveštaj koji je predsednik Orbović podneo, a koji se ticao kršenja Konvencije 144 o tripartitinim konsultacija, ratifikovane još 1976. naišao je na razumevanje Komiteta za standarde.

Uzimajući u obzir izlaganje Vlade i diskusiju koja je usledila, Komitet je Vladi preporučio da preduzme neophodne i odgovarajuće mere kako bi se osigurala efikasna tripartitna savetovanja socijalnih partnera u primeni pomenute konvencije. On joj je dao sledeće konkretne preporuke:

      • da preduzme neophodne korake kako bi se omogućile smislene, efikasne i pravovremene konsultacije po pitanjima koja se odnose na medjunarodne radne standarde, uključujući i one u okviru Socijalno-ekonomskog saveta Republike Srbije;
      • da izvesti Komitet eksperata MOR o pitanjima o kojima se diskutovalo i o učestalosti tripartitinih konsultacija i to pre zasedanja u novembru 2018.

    Pritom je Komitet Vladi ponudio svu tehničku pomoć MOR neophodnu za ostvarenje ovih zaključaka.

    • Sindikati očekuju da će preporuka Komiteta doprineti oživljavanju socijalnog dijaloga u Srbiji, koji je u prošlosti često bio „zaobilažen“ i svođen na puku formu.

 

Podeli vest sa prijateljima....Share on Facebook
Facebook
30Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on Google+
Google+
0