Sloga: Ogorčeni smo kontrolom u Kajzenu

Print Friendly, PDF & Email

Izvor:021.rs.21.05.2018.-

Autor: Beta.-


Sindikat Sloga saopštio je da su „ogorčeni“ rezultatima inspekcije rada, koja je izvršena u turskoj fabrici tekstila „Kajzen“ u Smederevu.

U saopštenju se navodi da su od svojih predstavnika u „Kajzenu“ saznali da su inspektori „od svih nepravilnosti na koje su radnici ukazivali“, konstatovali da jedino osoba koja vrši higijenu toaleta u fabrici nije stručno obučena za taj posao i da nema adekvatnu opremu za rad.

Dodali su i da je „Kajzenu“ naloženo da hitno otkloni te nedostatke, uz, kako navode, „minimalnu novčanu i verujemo dogovorenu kaznu“.

„Sloga“ je saopštila da će u znak protesta „turskom poslodavcu obezbediti malu donaciju sredstava za higijenu, a vrednim inspektorima Ministarstva rada baklave, bozu i druge turske slatke đakonije“, kao i da će sličan „poklon“ uručiti i ministru rada Zoranu Đorđeviću. Datum te akcije će biti naknadno objavljen, a saopštili su da u ovom protestu očekuju podršku drugih sindikata, udruženja građana i pojedinaca.

Radnice turske fabrike tekstila „Kajzen“ u Smederevu obustavile su 11. maja proizvodnju zato što im nije, kako su navele, isplaćena zarada i naknada za prekovremeni rad za šest meseci. Oko 300 radnica ima ugovore na određeno vreme, plate su oko 25 hiljada dinara, radi se dnevno i po 12 sati, često i subotom i nedeljom, a poslodavac je zabranio sindikat.

Tekstilna firma „Kajzen“, kao deo turske kompanije „Kardem“, u Smederevu je pokrenula proizvodnju pre dve godine i tada je najavljeno da će već za godinu dana imati oko 800 zaposlenih.

Podeli vest sa prijateljima....Share on Facebook
Facebook
0Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on Google+
Google+
0