I prosvetari traže jeftine stanove

Print Friendly, PDF & Email

Izvor: Novi magazin, 22.05.2018.-

Autor: Danas.-


Forum srednjih stručnih škola Beograda traži da se zaposlenima u prosveti omogući kupovina stanova po povoljnim uslovima, kao što će tu priliku imati pripadnici vojske, policije, zaposleni u Bezbednosno – informativnoj agenciji i Upravi za izvršenje krivičnih sankcija. Inicijativa je upućena Ministarstvu prosvete, koje se sindikatu zasad samo zahvalilo na predlogu.

Predsednik FSSŠB Milorad Antić kaže za Danas da je ideja potekla od članova tog sindikata, koji smatraju da i oni treba da imaju pravo da konkurišu za kupovinu stanova po povoljnim uslovima.

„Obrazovanje je stub svakog društva, a policajci i vojnici su potekli iz naših učionica. Zaposleni u prosveti su nezadovoljni svojim materijalnim položajem, mnogi nemaju rešeno stambeno pitanje i sa takvim statusom odlaze u penziju. Zbog toga smo tražili da ministar prosvete našu inicijativu iznese pred Vladu Srbije i da se naš zahtev uvrsti u lex specialis za izgradnju stanova. Bez kvalitetnog obrazovanja i zadovoljnog nastavnika nema ni napretka u društvu“, kaže Antić.

U dopisu koji je Forum uputio Ministarstvu prosvete navedeno je da su prosvetni radnici nesporno prepušteni sami sebi, snalaze se na razne načine, podižu kredite kod poslovnih banaka koje im nude visoke kamate, dok država za to vreme ćuti i rešava probleme zaposlenima u drugim delatnostima. Kažu i da im je drago što država obezbeđuje stanove vojsci, policiji i organima bezbednosti, ali istovremeno pitaju – gde smo mi?

Antić najavljuje da će se, ako Vlada odbije ovaj predlog, obratiti skupštinskom Odboru za obrazovanje i poslaničkim grupama u parlamentu, a planirano je i pokretanje peticije koju će prosvetni radnici uputiti Skupštini Srbije.

Zahtev da i drugi zaposleni u javnom sektoru imaju šansu da dođu do jeftinijih stanova ranije je izneo i Savez samostalnih sindikata Srbije. Iz Vlade je odgovoreno da će, ako prva faza sa jeftinim stanovima za bezbednjake bude uspešna, projekat biti proširen za sve koji su za to zainteresovani.

Podeli vest sa prijateljima....Share on Facebook
Facebook
0Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on Google+
Google+
0