Stojiljković: Novi zakon o radu 2020. godine

Print Friendly, PDF & Email

Izvor: novinagazin.rs, 01.06.2018.-

Autor: beta.-


Predsednik Ujedinjenih granskih sindikata „Nezavisnost“ Zoran Stojiljković rekao je danas da očekuje da novi Zakon o radu bude usvojen tek 2020. godine.

On je na okrugom stolu o radnom zakonodavstvu u Srbiji rekao da se kasni sa akcionim planom za pripremu tog zakona kako bi se usaglasio sa evropskim i omogućio otvaranje poglavlja 19 koje se odnosi na radno zakonodavstvo u procesu pridruživanja Srbije EU.

„Problemi su i sa pripremom novog Zakona o štrajku jer ne može da se postigne dogovor između poslodavaca, države i sindikata šta je minimum rada za vreme štrajka“, rekao je Stojiljković.

Dodao je da država želi da odredi minimum rada za mnoge državne službe, poput škola i obdaništa, a u svetu je propisano samo za nekoliko službi među kojima je hitna zdravstvena pomoć.

Sindikat UGS „Nezavisnost“, kako je rekao, neće podržati predlog da se krovnim zakonom o štrajku uredi ta problematika a zatim posebnim za mnoge oblasti.

Predstavnica fonda Centar za demokratiju Jovana Pantović istakla je da je ocena Evropske komisije da je Srbija do prošle godine delimično uskladile propise sa EU u oblasti radnog zakonodavstva, a oblasti socijale umereno.

„Potrebno je doneti zakon o štrajku, urediti zapošljavanje preko agencija i doneti propise koji se odnose na sezonsko zapošljavanje“, rekla je Pantović.

Zakon o štrajku je, prema njenim rečima, još iz 1996. godine i potrebna su druga rešenja za definisanje minimuma rada.

„Zakon o sezonskom zapošljavanju sa vaučerima je najavljen 2017. godine, a sada se predlaže usmeni dogovor radnika i poslodavca što nije forma zakona, pitanje je koliko će se zloupotrebljavati dogovor i kako će se određivati i poštivati radno vreme“, rekla je Pantović.

Predstavnik Saveza Samostalnih sindikata Srbije Slobodan Lalović rekao je da sve tri strane država, poslodavac i sindikat, moraju biti ravnopravne u pregovorima oko određivanja minimauma rada tokom štrajka.

On se založio da se pitanje štrajka reguliše kolektivnim ugovorom „čime bi oni zaživeli jer sada ih se niko ne pridržava“.

Predstavnik sindikata UGS „Nezavisnost“ Dragan Vesić rekao je da „država ne prihvata sindikat kao partnera i da strane kompanije poziva da investiraju jer ima jeftinu radnu snagu“.

„Posledica svega je da strane kompanije zatvaraju vrata za sindikalno organizovanje, ili sindikat, ukoliko postoji u frimi, finansiraju i kontrolišu“, rekao je Vesić.

Podeli vest sa prijateljima....Share on Facebook
Facebook
0Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on Google+
Google+
0