Podrška deci s invaliditetom

Print Friendly, PDF & Email

Izvor: Danas, 03.06.2018.

Autor: FoNet.-


Udruženi sindikati Srbije „Sloga“ pružaju punu podršku projektu Udruženja građana „Izbor postoji“ iz Bora pod nazivom „Zaštiti da zaštitim – pomozi da pomognem“, saopštila je danas „Sloga“.

Podršku su pružili u cilju da se javnost u Srbiji animira da pomogne jednoj od najugroženijih društvenih grupa, deci sa invaliditetom i njihovim roditeljima.

Kampanja, u koju je aktivno uključen Gradski odbor Sloge iz Gornjeg Milanovca će se realizovati u grupi od deset gradova širom Srbije, da se podigne građanska svest i poveća empatija neophodna za socijalizaciju ove grupe ljudi. Republika Srbija broji oko 80 000 korisnika pomoći za negu drugog lica. Skoro polovinu ovog broja čine deca sa 100 i 70 odsto određenog invaliditeta.

Roditelji ove dece već šestu godinu, kroz razne aktivnosti ina razne načine pokušavaju da izjednače svoj status sa statusom „hranitelja“, tako što traže pravo na radni staž i mesečnu nadoknadu u visini republičkog minimalca. Po oceni „Sloge“, roditelji dece sa invaliditetom imaju pravo na izjednačavanje statusa, budući da ta deca ne mogu sama da se staraju o sebi, već zahtevaju celodnevnu brigu i pažnju, kroz terapiju ili rad sa stručnim licima za koje treba odvojiti velike sume novca.

U rascepu između brige o bolesnom detetu i posla kao materijalne egzistencije, ovi roditelji biraju povremeni i privremeni rad, često čak i neupisan u radnu knjižicu čime dovode sebe da će u budućnosti biti bez penzije i bez snage za rad. Zato očekujemo da se predlog dopune zakona o socijalnoj zaštiti konačno stavi na skupštinski dnevni red i da se usvaji jer smatramo da je konačno došlo vreme da se roditeljima dece sa invaliditetom pruži adekvatna pomoć pri lečenju njihove dece, a naročito da u poznijim godinama mogu da ostvare i pravo na penziju, navodi sindikat „Sloga“.

Podeli vest sa prijateljima....Share on Facebook
Facebook
0Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on Google+
Google+
0