Sindikat: Stanje u zdravstvu neodrživo, povećati plate

Print Friendly, PDF & Email

Izvor: N1, 04.06.2018.

Autor: Beta.-


Sindikat zaposlenih u zdravstvu i socijalnoj zaštiti Srbije uputio je Vladi Srbije zahtev za povećanje plata, tako da prosečna plata bude u visini prosečne potrošačke korpe za koju sada, kako su rekli, rade više od 45 dana.

„Stanje je neodrživo, zaposleni su plaćeni ispod svakog nivoa i ukoliko se ne preduzmu radikalne mere, građane neće imati ko da leči, niti da pruža usluge socijalne zaštite“, upozorava sindikat u zahtevu premijerki Ani Brnabić i ministrima finasija Siniši Malom i zdravlja Zlatiboru Lončaru.

Sindikat navodi da su od 2014. od 2018. godine plate u zdravstvu i socijalnoj zaštiti nominalno povećane za 7,06 odsto, dok po zvaničnim statističkim podacima, inflacija 2014 – 2017. iznosi više od devet odsto.

„Plate su 2018. godine realno manje u odnosu na pre smanjenja 2014. godine“, navodi sindikat i dodaje da je plata medicinske sestre nešto viša od 35.000 dinara, lekara 63.000, administrativnih radnika tek nešto više od minimalne zarade 28.000, negovateljice 25.000, a čak šest grupa poslova u zdravstvu i socijalnoj zaštiti nema ni minimalnu zaradu.

Zaposleni u zdravstvu su 2014. godine imali prosečnu platu od 45.759 dinara koja je bila viša od proseka u Srbiji. U 2017. godini prosečna plata u zdravstvu je bila ispod proseka i iznosila 44.492 dinara.

„Da bi zaradili za prosečnu potrošačku korpu u 2017. godini, zaposleni u zdravstvu su morali da rade više od mesec i po dana, a zaposleni u socijali daleko više“, navodi se u tekstu.

Za kupovinu jedne potrošačke korpe u 2017. godini bilo je potrebno 1,56 prosečnih zarada, dodaju.

Sindikat podseća da je predsednik Srbije Aleksandar Vučić više puta rekao da je stanje u državnom budžetu znatno bolje od očekivanog, odnosno u suficitu i najavio da će zaposlenima u javnom sektoru biti značajno povećana plata.

„Mišljenja smo da bi se poboljšanjem uslova rada, povećanjem broja izvršilaca i ukidanjem zabrane zapošljavanja, kao i uvećanjem plata na predložen način, sprečilo dalje urušavanje zdravstva i socijalne zaštite i egzodus zaposlenih. Čekali smo pet godina, vremena za čekanje više nema“, navodi Sindikat.

Podeli vest sa prijateljima....Share on Facebook
Facebook
0Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on Google+
Google+
0