Danka Simić

Print Friendly, PDF & Email

Izvor: Danas, 13.04.2018.-

Redakcijski komentar.-


„Žena prebacuje kamenje ručno, mašine stoje“, „Posle bolovanja laborantkinja vraćena u kamenolom“, „Zbog rada u kamenolomu završila u Urgentnom centru“, „Poverenica: Danka Simić jeste trpela diskriminaciju“…

… ništa od ovoga nije podstaklo državu da reaguje, ni predsednicu Vlade, ni predsednika države, niti bilo koga u ministarstvima, nekog od ministara – bilo koga od njih.

Zar je mnogo očekivati reakciju države na očitu diskriminaciju laborantkinje Danke Simić, koja je završila u kamenolomu fabrike kamenih agregata Ravnaja u Malom Zvorniku da ručno prebacuje kamenje sa jednog mesta na drugo samo zato što je žena predsednika sindikata? Očigledno jeste. Da ručno prebacuje kamenje dok mašine stoje.

Naš list je poslednjih šest meseci konstantno obaveštavao javnost o slučaju porodice Simić i radnika u Ravnaji koju je pre nekoliko godina privatizovao MBA Miljković. Reagovali su na to radnici, pojedini sindikati a šabačka inspekcija rada je u jednom trenutku otišla u fabriku i ocenila da je sve u redu. Bez da je i razgovarala sa Simićevom. I zato sve pohvale za očiglednu hrabrost poverenici za rodnu ravnopravnost jer je krajem marta od nje stiglo zvanično mišljenje o ovom slučaju – Danka Simić je diskriminisana.

I to je, međutim, ostalo bez reakcije. Može li išta nadležne u Srbiji da natera na reakciju? I sada kada je slučaj Danke Simić postao i međunarodni jer ga je sa ljudima iz celog sveta podelila švajcarska Internacionala građevinskih radnika opet izostaje reakcija države. Zar u 21. veku u zemlji koja sutra želi da uđe u EU, ženu predsednika sindikata kome je jedini greh taj što je hteo da se izbori za prava radnika u fabrici treba maltretirati psihički i fizički – dok se ne razboli, ne da otkaz, ne umre? Hoće li neko odgovarati zbog diskriminacije Danke, nezakonitog otkaza Milenku i lošeg odnosa poslovodstva prema svim radnicima u Ravnaji koji su u jednom trenutku bili plaćeni manje od minimalca? Spavate li mirno, direktore Savanoviću i vlasniče Miljkoviću? Spavate li mirno, Ana Brnabić i Aleksandre Vučiću?

Podeli vest sa prijateljima....Share on Facebook
Facebook
30Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on Google+
Google+
0