Sindikalci: Vlada najveći poslodavac u zemlji

Print Friendly, PDF & Email

Izvor: N1, 29.03.2018.-

Autor: Maja Đurić.-


Kakvi su u Srbiji dometi sindikalnog organizovanja, koliko saradnja sa političkim strankama otežava ili olakšava sinidkatima i ima li prave levice u Srbiji?

Ta pitanja otvorili su predstavnici i sinikata i pojedinih opozicionih stranaka, na tribini „Sindikati u minskom polju politike“, u organizaciji fondacije Fridrih Ebert Štiftung i UGS „Nezavisnost“. Pozvani predstavnici vladajućih stranaka nisu se odazvali pozivu.

Prošlu godinu obeležili su štrajkovi – protestovali su radnici Fijata, Goše, Gorenja… Ali, malo je onih koji su se izborili za zahteve. Sinidkalci priznaju: imamo nikada niži nivo moći.

„Naša snaga mora da bude naše zajedništvo, naša solidarnost i naša spremnost da se svi žrtvujemo i da budemo toliko angažovani i toliko uporni dok nemamo konkretan pomak. Nažalost, to nije bio do sada slučaj, zato i ne možemo biti zadovoljni rezultatima koje su doneli štrajkovi. Vi znate da je Goša trajala šest sedam meseci i kako se završilo? Završilo se stečajem“, kaže Ranka Savić, predsednica Asocijacije slobodnih i nezavisnih sindikata.

„Naši članovi razmišljaju u tom pravcu da smo mi – kao njihovi predstavnici – obavezni da se spalimo na Terazijama da bi nešto postigli, a oni za to neće doći, jer ne smeju doći na protest, jer su dovedeni do ruba propasti, ako izgube i to malo što imaju i tih 25.000 – 30.000 koliko je od Nove godine na ovamo – onda su oni u velikom problemu“, kaže Milorad Panović iz GS IER „Nezavisnost“.

Da li je taj problem moguće rešiti bez oslanjanja na političare? Predsednik Levice Srbije, Borko Stefanović ohrabrivao je predstavnike sindikata da se aktivnije uključe u politiku.

„Danas to nemamo, ljudi, zato što sindikati kažu: ajde videću, podržaću te možda javno, a onda mi se posle tih 47 ljudi sa kojima sam pričao jave i kažu: znaš šta ovi moji neće da ulaze u politiku, nezgodno je da te podržimo…“, kaže Borko Stefanović.

„Što se tiče sindikata danas, ja mislim da oni postoje isto koliko postoji i opozicija u Srbiji, jedan znak jednakosti može da se stavi, znači da su svi na ivici cenzusa“, kaže Dragan Đilas.

Na skupu su bili i članovi DS-a, SDS-a i Dijana Vukomanović, članica Narodne stranke. Ali ne i dve vladajuće stranke, koje su po svom programu levičarske – SPS i Pokret socijalista.

„Radnici su u živom blatu kapitalizma. a sindikati su tu sami jedan tek koji vuče na dno. A političke stranke su ne tegovi, nego nije izmišljena ta reč za srbijanske stranke koliko one vuku na dno! Socijalistička partija Srbije i Pokret socijalista su programski levičarske stranke. One trenutno kao stranke u vlasti sprovode neoliberalnu politiku najrđavijeg tipa“, kaže profesor Filozofskog fakulteta Jovo Bakić.

Sindikalci dodaju i da je iz njihove perspektive – Vlada najveći poslodavac u zemlji. Jer – kažu – davanjem subvencija koje idu iz budžeta, kandiduje se da bude naspram radnika u ime stranih investitora.

Podeli vest sa prijateljima....Share on Facebook
Facebook
30Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on Google+
Google+
0