Najavljuje tužbu zbog kršenja radnih prava protiv GSP

Print Friendly, PDF & Email

Izvor: Danas, 13.03.2018.

Autor: A. Popović.-


Nikola Antić, predsednik SOS sindikata u gradskom saobraćajnom preduzeću „Beograd“, posle prijave inspekciji rada, podneće novu tužbu protiv GSP zbog kršenja radnih prava po više osnova, prebacivanja na druga, niža radna mesta, a sve zbog posle javne kritike rada preduzeća u predibornom periodu.

Nikola Antić objašnjava za Danas kako trpi konstantne pritiske od strane rukovodstva zbog svojih sindikalnih aktivnosti i ukazivanja na propuste u poslovanju preduzeća, a iako je više puta tužio poslovodstvo, i dobio sporove sa milionskim odštetama, njegovi nadređeni ne odustaju od pokušaja da ga „ućutkaju“.

– Posle više aneksa ugovora o radu, prebacivanja na razne pozicije svaki put kada sam javno progovorio o njihovim malverazcijama, sada su me prebacili na mesto vozača tramvaja, a kako mi nisu na vreme obezbedili dozvolu i licencu za taj posao, pokušali su da me pošalju na bolovanje, a zatim i na godišnji odmor – prepričava nam Antić.

Rešenje o godišnjem odmoru koje je dobio, a u koje je Danas imao uvid, potpisano je istog dana od kada nastupa godišnji odmor, što je suprotno stavu 2. člana 75. Zakona o radu, pa je Antić zbog ovoga podneo i prijavu inspekciji rada, zbog koje bi GSP mogao da plati kaznu i do milion dinara.

Osim prijave inspekciji, Antić najavljuje i novu tužbu protiv GSP kako bi osporio nezakonito rešenje, iako protiv preduzeća već vodi spor za mobing, a kako kaže, nekoliko sporova je već dobio.

– Odštete koje GSP mora da plati zbog povrede radnih prava se samo množe, i umesto da GSP ulaže novac u razvoj i plate za radnike oni moraju da plaćaju kazne za nesposobnost rukovodstva koje niže grešku za greškom – ukazuje Antić. On dodaje i da GSP ima posebnu pravnu službu za utvrđivanje odgovornosti zaposlenih, ali da se ta služba bavi samo greškama „običnih radnika“ a ne direktorima i rukovodiocima, protiv kojih bi zbog ovakvih propusta trebalo da bude pokrenut disciplinski postupak.

– Oni su ti koji najviše oštećuju preduzeće, a kriju se iza pečata firme. Zato sam ja podneo prijavu protiv odgovornog lica u pogonu „Centrala“, navodi predsednik SOS sindikata u GSP-u.

Čitav slučaj sa premeštanjem Nikole Antića na drugo radno mesto počeo je nakon predizborne posete gradonačelnika Siniše Malog, 16. februara kada je Antić javno ukazao da mu je kao predsedniku sindikata onemogućeno da prisustvuje skupu i postavi gradonačelniku pitanja o brojnim problemima koje GSP ima u svom poslovanju .

Kao što je Danas tada pisao, Antić je javno iskazao revolt zbog toga što su direktor GSP Željko Milković i zaposleni iz unutrašnje bezbednosti preduzeća, sprečili njega, sekretara SOS sindikata Vladana Vasiljevića i i predsednika sindikata „Sloga“ u GSP Nebojšu Aleksića da se susretnu sa gradonačelnikom.

Iz rukovodstva gradskog saobraćajnog preduzeća „Beograd“ nisu odgovorili na pitanja Danasa u vezi sa premeštajem Antića.

Podeli vest sa prijateljima....Share on Facebook
Facebook
30Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on Google+
Google+
0