Radnici RTS-a i RTV-a tuže rukovodstvo zbog neisplaćenih zarada

Print Friendly, PDF & Email

Izvor: Danas, 15.03.2018.

Autor: K.Živanović.-


Radnici Radio-televizije Srbije i Radio-televizije Vojvodine tužiće rukovodice ovih javnih servisa zbog nezakonito umanjenih zarada od 10 odsto.

Takođe, zaposleni naglašavaju da ove medijske kuće imaju sopstvene prihode od građana Srbije na ime pretplate, da su to sredstva kojim one treba da raspolažu, a ne Vlada Srbije. Tužbe su, kako su istakli predstavnici Granskog sindikata kulture, umetnosti i medija „Nezavisnost“, poslednji i jedini korak kako bi zaposleni ostvarili svoja prava, a vlast prestala da krši zakone i meša se u unutrašnju politiku javnih servisa.

– Povod za današnju konferenciju je činjenica da je Vlada Srbije zavukla ruku u džepove zaposlenih kao i građana Srbije koji plaćaju pretplatu. Vlada uzima ono što joj po zakonu ne pripada i to mora da se zaustavi. Finansijskim i uređivačkim uticajem nad javnim servisima oni su postali javni sektori – ukazao je na današnjoj konferenciji za novinare predsednik Granskog sindikata kulture, umetnosti i medija „Nezavisnost“ Dragan Milanović Pilac. On se zahvalio listu Danas na objektivnom informisanju i na hrabroti da izveštava o temama koje nisu po volji vlasti. Više od 30 zaposlenih u RTS je već podnelo tužbu protiv rukovodstva ove kuće, a u planu je pokretanje postupka još jednog postupka. Od 1.200 zaposlenih na RTV-u, njih 200 je spremno da podnese tužbu i pridruži se kolegama sa RTS-a.

– Pritisci, spletkarenja, podmetanje nogu od strane drugih sindikata, samo se deo onoga protiv čega se borimo. Prosečne plate od 25.000 do 35.000 su umanjene za 10 odsto, a od sledeće sedmice borićemo se za bolji kolektivni ugovor – rekao je Darko Šper, poverenik sindikata „Nezavisnost“ za RTV. Dragan Milanović Pilac se nadovezao na njegovo izlaganje, ističući da priča o javnim servisima nije samo priča o nezakonitom uzimanju novca, već i o uticaju koji vlast ima na uređivačku politiku,

– U ovim medijskim kućama rade rukovodioci, klimoglavci, koji dozvoljavaju akterima vlasti da govore šta hoće i kad hoće. Borićemo se da na RTS i RTV dođu profesionalci, koji će u skladu sa novinarskim standardima uređivati i raditi kvalitetan program – istakao je Pilac.

Advokat Branko Aleksić koji zastupa interese zaposlenih na RTS-u rekao je da je pre podnošenja tužbe problem sa rukovodstvom pokušan da bude rešen pred Agencijom za mirno rešavanje sporova, ali da je rukovodstvo taj pokušaj opstruirao.

Član glavnog odbora GS KUM „Nezavisnost“ Bojan Bosiljčić najavio je pokretanje kampanje o značaju javnih servisa, pozivajući medije, novinarska udruženja i nevladine organizacije da podrže akciju.

– Time što je država dala neki novac da bi javni servisi mogli da opsanu i funkcionišu, ne daje joj pravo da ih uređuje. Javni servisi pripadaju narodu, a ne vlasti – zaključio je Bosiljčić.

Podeli vest sa prijateljima....Share on Facebook
Facebook
0Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on Google+
Google+
0