Kasni plata, otkaz vođi sindikata u firmi „Nodular“

Print Friendly, PDF & Email

Izvor: Sajt SSSS, 21.02.2018.-


Autor: Dnevnik.-

Predstavnik Veća saveza samostalnih sindikata u Zrenjaninu podneo je zahtev za inspekcijski nadzor u ovdašnjim pogonima fabrike „Nodular”, zbog toga što radnicima nije isplaćena decembarska zarada u skladu sa zakonskim rokovima.

Kako saznajemo u Inspekciji rada Srednjobanatskog upravnog okruga, nadzor nije sproveden, ali se nezvanično može čuti da je deo decembarske zarade isplaćen, a da će uskoro biti isplaćen i ostatak.

Bez obzira na to da li će zarada u celosti biti isplaćena, nadzor će biti izvršen, rečeno nam je u Inspekciji rada, uz napomenu da je inspekcija već kontrolisala poslovanje „Nodulara”, i to zbog činjenice da je predsednik Samostalnog sindikata u toj fabrici Vladimir Ludoški dobio otkaz ugovora o radu.

U nadzoru je konstatovano da je sindikat uredno registrovan, da je Ludoški izabran za predsednika i da je, zaista, u novembru dobio otkaz ugovora o radu. Ludoški je bio zaposlen na određeno vreme, a u ugovoru stoji da mu se on može produžavati do novembra 2018. godine.

Poslodavac je u usmenom razgovoru istakao da Ludoški nije dobio otkaz zato što je predsednik sindikata, nego zbog manje posla, ali je rečeno da će ipak ponovo biti pozvan na posao.

Firma „Nodular” je prošle godine zakupila pogone zrenjaninske livnice „Radijator”, koja se našla u ozbilјnim poslovnim problemima. „Nodular” se bavi proizvodnjom i prodajom proizvoda od sivog i nodularnog liva, a u proizvodnom programu ove fabrike nalaze se i kanalizacioni, telefonski i vodovodni poklopci, kanalske i linijske rešetke, kanalska armatura i pribor, livene klupe i postolјa za stolove. U svakom trenutku na lageru „Nodulara” se nalazi velika količina gotovih proizvoda.

Dolaskom „Nodulara”, proizvodni pogoni ovdašnje livnice nisu potpuno zamrli, nakon što je Privredni sud u Beogradu prošle godine doneo rešenje o pokretanju stečaja nad preduzećem za proizvodnju radijatora i kotlova, čije je sedište svojevremeno prebačeno iz Zrenjanina u glavni grad Srbije. Stečaj je usvojen na predlog firme „VVV” iz Zrenjanina čija potraživanja iznose skoro 70 miliona dinara.

Privredni sud je novembra 2016. godine pokrenuo prethodni stečajni postupak nad „Radijatorom”, a krajem januara prošle godine isti sud je utvrdio da je dužnik kroz unapred pripremlјeni plan reorganizacije pokušao da prevaziđe finansijske probleme. Taj plan nisu izglasali poverioci, a utvrđeno je i da je većina imovine „Radijatora” pod hipotekom i da su obaveze veće od imovine.

 

Podeli vest sa prijateljima....Share on Facebook
Facebook
30Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on Google+
Google+
0