Orbović: „Fijat“ krši i zakon i kolektivni ugovor

Print Friendly, PDF & Email

Izvor: Dnevnik, 11.07.2017. –


Predsednik Saveza samotalnih sindikata Srbije Ljubisav Orbović izjavio je danas da „Fijat“, u vezi sa štrajkom, krši zakon i kolektivni ugovor, dodajući da je uloga Vlade u tome da se štrajkači vrate na posao, „jer je to sada pitanje višeg interesa“.

Gostujući u Dnevniku RTS-a, Orbović je rekao da je stav rukovodstva „Fijata“ u Kragujevcu takav da oni ne pregovaraju sa štrajkačima dok su u štrajku.

„Naša zakonska regulativa je takva da su obe strane dužne da uđu u pregovore, a druga je da u kolektivnom ugovoru stoji da je u roku od pet dana od početka štrajka “Fijat“ dužan da uđe u pregovore. Očito da “Fijat“ krši zakon i ono što je potpisano“, istakao je Orbović.

On je napomenuo da su radnici vrlo revoltirani, nervozni, nesigurni i traže da se pregovori vode za vreme štrajka, a niko iz „Fijata“ ih nije udostojio nijednim potezom da razgovaraju.Uslovi rada su, kaže, vrlo teški, plate niske, ljudi rade na nekoliko radnih mesta.“To je nedopustivo. Država dotira “Fijat“ velikim parama i sve plate koje se isplate su iz određenih dotacija“, ukazao je Orbović.

On je objasnio da Vlada u ovoj situaciji može da bude neko ko će da pokazuje dobru volju da pomogne jer je, ističe, ovo pitanje između poslodavca i sindikata u firmi.“Uloga Vlade je da, uz poverenje prema državi, štrajkači prekinu štrajk, jer je to sada pitanje višeg interesa“, naglasio je predsednik Saveza samostalnih sindikata Srbije.

Podeli vest sa prijateljima....Share on Facebook
Facebook
0Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on Google+
Google+
0