Ne nazire se kraj neljudskom ponašanju u Juri

Print Friendly, PDF & Email

Izvor: SSSS, 1.12.2016.-


Savez samostalnih sindikata Srbije besplatno će pravno braniti samohranu majku, koju su u korejskoj firmi „Jura“ otpustili dok je bila na bolovanju lečeći se od raka.
Izgleda da se ne nazire kraj nelјudskom ponašanju u Juri“, čiji menadžment najnovijim postupkom prema još jednom zaposlenom u Srbiji, pokazuje svu bezočnost stranog kapitala, ali i nemoć ili nezainteresovanost naše države da to spreči.

Zato pozivamo Violetu Petrović da nam se javi, kako bi joj pomogli da se izbori za svoja prava i prava svih koji rade u ovakvim kompanijama, koje postupaju nehumano, bez poštovanja elementarnih, ne samo radnih, već i lјudskih prava.

Iako je na bolovanju zbog operacije dojke i hemoterapije, Violeti Petrović je iz „Jure“, gde je bila zaposlena poslednjih 18 meseci, telefonom javlјeno „da im više nije potrebna“ i da dođe po svoju dokumentaciju.

Uprkos činjenici da je bila među najbolјim radnicima, kao i da nije nikada odsustvovala sa posla, firma ju je odbacila „kao bezvrednu“, i to saopštila na način koji je ispod svakog lјudskog dostojanstva.
Takvo ponašanje je prouzrokovano onemogućavanjem ustavom zagarantovanom pravu na sindikalno organizovanje, kao i netolerantnim stavom države da se to pravo radnicima i omogući.
Zbog nepostojanja sindikalne organizacije u „Juri“, čije osnivanje u nekoliko fabrika te korejske kompanije nam više godina nije dozvolјeno, ovakvi događaji prolaze nekažnjeno, a pritisak na radnike je mnogo veći i oni su spremniji da rade pod bilo kakvim uslovima.

Pozivamo državu, ministra za rad i Inspekciju rada da ne žmure na ovakvo robovlasničko ponašanje pojedinih stranih, ali i domaćih firmi, koje izrablјuju radnu snagu i, zarad profita, ne preuzimaju nikakvu odgovornost za svoje zaposlene.

Poslednji je čas da država stane u odbranu radnika i svih građana Srbije, kako bi zaista pokazala da se zalaže za dostojanstven rad i život od rada.

Podeli vest sa prijateljima....Share on Facebook
Facebook
0Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on Google+
Google+
0