Podrška Vučićevom režimu plaćena državnim novcem

Print Friendly, PDF & Email

Izvor: Danas, 14.06.2019.-

N.Kovačević.-


Organizovani i plaćeni odlazak radnika užičkog „Prvog partizana“ na miting Aleksandra Vučića, koji je održan 19. aprila ove godine pod nazivom „Budućnost Srbije“, dokazuje da aktuelna vlast, zarad stranačkih i političkih ciljeva, zloupotrebljava državne resurse i manipuliše zaposlenima u državnim i javnim preduzećima.

Kako je Danas pisao, oko 140 radnika tog preduzeća, navodno dobrovoljno, otišli su na Vučićev miting. Zakup tri autobusa, sendviče i ostalo, prema svedočenju izvora iz te fabrike, platili su naprednjaci. S druge strane, poslovodstvo „Prvog partizana“, jednog od najuspešnijih preduzeća odbrambene industrije Srbije, čiji je vlasnik država sa 80 odsto kapitala, odlučilo je da, na predlog fabričkog Samostalnog i Industrijskog sindikata, radnicima koji su bili na mitingu, iako tog dana nisu radili, isplati dnevnice od 1.500 do 2.000 dinara.

„Zbog velikog interesovanja zaposlenih u „Prvom partizanu“ da prisustvuju mitingu „Budućnost Srbije“, omogućen je odlazak onih koji su izrazili želju da prisustvuju mitingu“, navedeno je u odluci poslovodstva od 29. maja ove godine. Uz navode da će biti isplaćena „jednodnevna naknada zarade“, poslovodstvo tvrdi da je ta odluka u skladu sa Statutom preduzeća, Zakonom o radu i Kolektivnim ugovorom, dok predstavnici fabričkih sindikata, na čiji predlog je ona usvojena, ćute i izbegavaju medije.

Nije moguće zvanično potvrditi da je vlast od poslovodstva zahtevala da omogući odlazak radnika na miting, ali Danasov izvor u fabrici navodi da je „kao i u ostalim državnim, javnim preduzećima i ustanovama u Srbiji, bilo takvih pritisaka i da su pripreme za odlazak radnika na miting obavili funkcioneri SNS iz Užica“.

Zoran Stojiljković, predsednik UGS Nezavisnost, osudio je postupke i poslovodstva i fabričkih sindikata i naveo da „sindikati i zaposleni mogu da podržavaju političku opciju ili širu političku aktivnosti, ali samo o svom ruvu i kruvu“.

– Direktori u državnim i javnim preduzećima su postavljeni kao partijski komesari od strane vladajuće koalicije i takvom vrstom aktivnosti rade u korist svojih stranaka. Time narušavaju princip jednakog odnosa prema svim zaposlenima i transperentnosti i ulaze u zonu visokonaponske političke korupcije, kazao je za Danas Stojiljković.

On dodaje da se „stranačke i političke zloupotrebe nastavljaju od vremena Josipa Broza Tita i da je to ustaljena praksa, koju nijedna vlast u Srbiji ne prekida“.

– To se odnosi na sve vlasti, pa i na one posle 2000. godine. To su manifestacije koje se obavljaju uglavnom o javnom trošku, a dnevnice i sendviče koje su dobili zaposleni u „Prvom partizanu“ za odlazak na miting, platiće svi zaposleni u toj fabrici, dodaje Stojiljković i poručuje da sa takvom praksom mora da se prekine. On je ocenio da se time gubi poverenje u sindikate.

Željko Bacotić, jedan od organizatora užičkih protesta „1 od 5 miliona“, ocenjuje da je užički primer „samo nastavak zloupotreba autoritarnog režima“.

– Politička zloupotreba radnika postoji u većini državnih preduzeća i javnom sektoru i to je trgovina „ljudskim dušama“. Vlast brutalno zloupotrebljava državne resurse kao na buvljoj pijaci. Krivičnoj odgovornosti trebalo bi da podležu oni koji novac daju i time koriste državne resurse, ali i oni koji novac primaju. Ucenama, pretnjama i poniženjima građana, stvorilo se bolesno i izopačeno društvo i građani ne bi trebalo na to da pristaju, poručuje Bacotić.

Ministarstva ćute

Naša redakcija juče se obratila Ministarstvu odbrane, u čijoj nadležnosti je rad vojne fabrike „Privi partizan“ sa pitanjima da li će to Ministarstvo pokrenuti postupak za utvrđivanje odgovornosti u „Prvom partizanu“, da li je Ministarstvo bilo obavešteno o tome da će radnici organizovano ići na navedeni miting i da li je sa tim bilo saglasno, kao i to da li će ministar Aleksandar Vulin i njegovi saradnici snositi odgovornost zbog političke i stranačke zloupotrebe zaposlenih u toj fabrici? Obratili smo se i Ministarstvu za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanjima sa molbom da odgovore da li će reagovati na odluku poslovodstva da radnicima koji su bili na mitingu isplati dnevnicu za taj dan, iako tada nisu bili na svojim radnim mestima, da ponude javnosti stav o tome da li je ta odluka u skladu sa Zakonom o radu, kao i to da li će ministar Zoran Đorđević i njegovi saradnici snositi odgovornost zbog političke i stranačke zloupotrebe zaposlenih u „Prvom partizanu“? Do zaključenja ovog broja, odgovore nismo dobili.

 

 

 

 

.