Milanovački prosvetari ponovo na ulici, od opštine traže isplatu putnih troškova

Print Friendly, PDF & Email

Izvor:moravainfo.rs, 11.06.2019.-

MNA.-


GORNJI MILANOVAC – Članovi Sindikata obrazovanja Gornji Milanovac, održali su danas protest, zahtevajući od lokalne samouprave da im isplati putnih troškova.

Godinu i po dana predstavnici Sindikata obrazovanja Gornji Milanovac i opštinsko rukovodstvo ne mogu da postignu dogovor oko isplate putnih troškova prosvetarima.

Članovi sindikata podsećaju kako Zakon propisuje da odgovarajuća obračunata isplata troškova puta u gotovom novcu sleduje svima, ukoliko poslodavac nije obezbedio sopstveni prevoz.

Do sada je podneto 20 tužbi zbog uskraćenih prava, pet je dobilo prvostepeni epilog i to u korist sindikalaca.

– Na jedan jedini dinar davaćemo osam dinara iz budžeta Gornjeg Milanovca. I onda su prosvetni radnici loši, ne misle o budućnosti Milanovca, to nije istina. Samo smo pokrenuli 20 tužbi, ali posle mirovnog zasedanja koje je dva meseca trajalo, poručujem, tužite svi – izjavio je predsednika Sindikata obrazovanja Gornji Milanovac Vladimir Milisavljević.

Na protestu su učestvovali predstavnici Unije sindikata prosvetnih radnika Srbije, kao i još neka prosvetna udruženja iz drugih gradova.

– Na pregovorima sam rekao da se putni troškovi plaćaju u Čačku, Ivanjici, a šta je to u Milanovcu drugačije. Da li ovde važe zakni Republike Srbije, da li ovde važi poseban kolektivni ugovor, da li su ove škole vlasništvo Republike Srbije – upitao je predsednik Sindikata obrazovanja Čačak Vladimir Adžić.

Predsednica Unije sindikata prosvetanih radnika Srbije Jasna Janković, istakla je da su prosvetari poslednji bastion koji se neda.

– Svima onima koji misle da u ovoj zemlji mogu da poprave nešto, a da ugrožavaju prosvetne radnike odgovorno tvrdim, prosvetni radnici su poslednji bastion koji se neće dati – istakla je Janković.

Ovo je drugi po redu protest prosvetara u Gornjem Milanovcu. Prethodni je održan početkom godine.