Dan slobode medija: I predsednik države priznaje – stanje daleko od idealnog

Print Friendly, PDF & Email

Izvor: cenzolovka.rs, 04.05.2019.-

N1.-


Širom sveta obeležava se Međunarodni dan slobode medija. Srbija ga obeležava u sve težoj situaciji, ocenjeno je na skupu koji su medijska udruženja i sindikati organizovali tim povodom, uz podsećanje na nedavno objavljeni izveštaj Reportera bez granica po kome je Srbija pala za čak 14 mesta na Indeksu slobode medija.

Dijalog Vlade sa novinarima i medijima, uz uvažavanje standarda novinarske profesije i potreba građana za pravovremenim, istinitim, nepristrasnim i potpunim informisanjem.

To je ključni zahtev iz proglasa o medijskim slobodama koji je poslat svim medijima, uz poziv na učešče u akciji pet minuta gromoglasne tišine, odnosno u zatamnjivanju ekrana, tokom koga bi bio emitovan taj proglas.

„Nije ni sekund proparaćeno na progamima RTS. Tako da, 5 minuta je dovoljno, ja mislim“, kazao je Dragan Milanović Pilac, predsednik Granskog sindikata kulture, umetnosti i medija Nezavisnost.

Ne samo javni servisi, već je i ogromna većina drugih medija ostala nema na apel struke i broj onih koji ćute je sve veći. I to je jedan od pokazatelja stanja u njima.

„Da je položaj novinara katastrofalan, da je većina medija u službi propagande, a ne informisanja, i da većina slobodnih novinara ne samo da sastavlja kraj sa krajem, i već se, osim što se bori za golu egzistenciju, bori i za bezbednost“, kaže predsednik NUNS-a Željko Bodrožić.

Novinari su ti koji se moraju izboriti za svoj status, tvrde u OEBS-u, dodajući da problema ima mnogo. Medju ključnima navode ne samo težak položaj novinara i bezbednost medijskih radnika, već i nepostojanje mehanizama za kontrolu primene zakona.

„Medijske slobode se osvajaju svuda i uvek i nikada ne treba odustati“, kazala je Goca Janković iz medijskog odeljenja OEBS-a u Srbiji.

Deo problema koje je potrebno rešiti notiran je u Medijskoj strategiji, koja je dobra polazna osnova za dalji rad, kažu u OEBS-u. Ali dodaju da novinari ne mogu sami.

„Ne može ni država sama. Neophodno je raditi u partnerstvu i pokušati da se problem po problem osvoje“, kazala je Janković.

Da je medijska scena daleko od idealne priznaje i prvi čovek države.

„Svakako sam siguran da mnogo toga moramo da popravimo da mnogo toga moramo da uradimo i da moramo da razgovaramo“, kazao je predsednik Srbije Aleksandar Vučić.

Ipak, obraćajući se novinarki N1, kaže da ima i svetlih primera.

„Mislim da ste vi i medij za koji radite dobar primer slobode medija“, kazao je.

Vućić je naveo da bi voleo da i drugi imaju slobodu da misle drugačije i obratio se – novinarki Pinka.

„Draga Gordana, nadam se da vam se nikada neće dogoditi prebijanje i udarci u glavu samo zato što drugačije mislite ili zato što neko misli da postavljate previše pitanja koja se njima ne sviđaju“, kazao je Vučić.

Situaciju u medijima u Srbiji i solidarnost struke možda je najbolje opisao jedan korisnik Tvitera: Danas je u svetu Dan slobode medija, a u Srbiji – petak.

Predsednik UNS Vladimir Radomirović je ocenio u Danu uživo da je stanje, prema svim međunarodnim organizacijama, takvo da ne samo da nema napretka, nego da smo nazadovali. Gostovanje pogledajte u videu ispod:

 

 

 

.