Protest sindikata u BG, traže veće plate i bolje uslove rada

Print Friendly, PDF & Email

Izvor: B92, 01.05.2019.-

Tanjug.-


Beograd — Savez samostalnih sindikata Srbije (SSSS) i Ujedinjeni granski sindikati Nezavisnost obeležili su Međunarodni praznik rada protestom na Trgu Nikole Pašića.

Na protestu je pročitan proglas “Veće plate – za opstanak i ostanak“, a onda su okupljeni krenuli u protestnu šetnju do Spomenika Dimitriju Tucoviću na Trgu Slavija.

Tamo su položili cveće na spomenik osnivaču srpske Socijaldemokratske partije i ukazali počast radnicima koji su 1886. u Čikagu štrajkom i protestima počeli borbu za radnička prava, čuvene „tri osmice“ – osam sati rada, osam sati odmora i osam sati za društveni angažman i kulturno uzdizanje.

Na Trgu Nikole Pašića se nešto pre 12 sati okupilo više stotina radnika koji su nosili sindikalne zastave i transparente sa natpisima “Oružari“, “Povećajmo zarade, zadržimo mlade“, a skupu se u podne pridružila i Nova komunistička partija Jugoslavije kako bi zajedno obeležili Prvi maj.

Protestu, između ostalih, prisustvovali su i predsedncici dve najveće sindikalne organizacije, Ljubisav Orbović iz SSSS-a i Zoran Stojiljković iz sindikata Nezavisnost, kao i predsednica Sekcije mladih SSSS-a Ružica Grabovac i poverenik Sindikata Nezavisnost RTV-a Darko Šper.

Skup je počeo intoniranjem radničke himne Internacionale, posle čega se obratio Orbović koji je čestitao radnicima praznik rada i istakao da su se davne 1886. radnici borili za “tri osmice“, tj. osmočasovno radno vreme i čuvene tri osmice, kao i da se radnici i danas bore za to.

Orbović je kazao da poslodavci na perfidan način pokušavaju da ne plate prekovremeni rad zaposlenima i da pokušavaju da nateraju radnika da radi za vlasnika, a ne za sebe.

Rekao je da je u poslednje tri godine povećana minimalna i prosečna zarada, ali da je to povećanje i dalje malo povećanje jer je mininalna zarada u Srbiji još ispod minimalne potrošačke korpe za 20 odsto, dok je prosečna zarada, kako je rekao, za 40 odsto niža od prosečne potrošačke korpe.

Orbović je istakao da je prijatno iznenađen postupkom države koja je odlučila da pomogne građanima zaduženim u švajcarskim francima, donetim zakonom i time što će biti izdvojeno oko 100 miliona evra pomoći za te građane.

Kazao je da ne razume zašto se tako ne postupa i prema radnicima, već smo, istakao je, imali slučajeve da su im ranije smanjivane plate.

Još jednom je pozvao da se ukinu nepravedni penali za sve koji su prevremeno otišli u penziju.

„Na skupovima se čuju želje da se stvari promene, ali izostaju rezultati“

Predsednik Ujedinjenih granskih sindikata Nezavisnost Zoran Stojiljković je rekao da sledeće godine Prvi maj neće biti obeležen na ovaj način pošto se na ovakvim skupovima, kaže, čuju samo želje da se stvari promene, ali izostaju rezultati.

Tvrdi da živimo u sistemu koji radi više za tajkune i političke elite na vlasti nego za svoje građane.

Istakao je da je, s druge strane, u Srbiji nejednakost dvostruko veća nego što je evropski prosek.

Dodao je da u našoj zemlji čak 75 odsto ljudi prima do 40.000 mesečnu zaradu i zapitao da li je to pristojan i dostojanstven rad.

Zatražio je da se vrate kolektivni ugovori u privatni sektor i dodao da bi trebalo doneti novi Zakon o radu.

“Takođe, hoćemo drugačije izbore“, dodao je on i kritikovao vlast, između ostalog, i zbog projekta izgradnje gondole.

Poverenik Sindikata Nezavisnost RTV-a Darko Šper je rekao da novinari nikada nisu bili u gorem položaju, da su malo plaćeni i da vlast utiče na uređivačku politiku medija.

Šper je naveo da sindikalne organizacije treba da imaju svoje predstavnike u najvišim telima države i pokazao majicu sa pesnicom kao simbolom otpora.

Na protestu je pročitan i prvomajski proglas u kojem je ove godine poseban akcenat stavljen na mlade i zatraženo da se mladima obezbedi posao, kao i da funkcioniše tržište rada.

Takođe, radnici traže i veće plate, bolje uslove rada, da ne rade na crno ni preko posredničkih agencija i da imaju pravo da se učlane u sindikat.

Jedan od zahteva sindikalnih organizacija je da se prestane sa promovisanjem Srbije kao zemlje jeftine radne snage.

 

 

..