CILJ JE PROSEČNA PLATA OD 1.000KM” Predsednica Saveza sindikata istakla važnost opšteg kolektivnog ugovora

Print Friendly, PDF & Email

Izvor: Blic.rs, 01.05.2019.

Blic.


Savez sindikata Republike Srpske do 15. maja saopštiće stav o tekstu opšteg kolektivnog ugovora, izjavila je predsednik Saveza Ranka Mišić.

Ona je istakla da, nakon potpisivanja i stupanja na snagu opšteg kolektivnog ugovora, predstoji “velika ofanziva” Saveza sindikata da se dođe do granskih kolektivnih ugovora u Republici Srpskoj koji treba da donesu povećanje plata.

– Nama je cilj da što pre dođemo do obećanog iznosa prosečne plate u Republici Srpskoj od 1.000 KM – rekla je Mišićeva.

Ona je podsetila da je zaključak sa posljednjeg sastanka socijalnih partnera u Banjaluci bio da se svaki od njih samostalno, uz dodatna pojašnjenja ako je potrebno iz Vlade Republike Srpske, odredi prema tekstu opšteg kolektivnog ugovora.

Mišićeva je rekla da se Vlada Republike Srpske uključila u pregovore kao aktivan socijalni partner izrazivši spremnosti da napravi korak ka rasterećenju regresa u visini najniže plate od plaćanja poreza i doprinosa.

– To znači da neka preduzeća koja su pojedinačnim kolektivnim ugovorom uspela da utvrde visinu regresa sada mogu da ga povećaju za iznos koji je išao državi po osnovu poreza i doprinosa, ukoliko se izmene dva zakona i potpiše opšti kolektivni ugovor – istakla je Mišićeva.

Ona je iznela podatak da su poslodavci u Republici Srpskoj u prošloj godini ostvarili čistu dobit od 1,65 milijardi KM.

.