Hrvatska: Prikupljanje potpisa za referendum protiv produženja radnog veka

Print Friendly, PDF & Email

Izvor: radioslobodnaevropa.org, 27.04.2019.-

.


Hrvatski sindikati počeli su prikupljanje potpisa za referendum kojim žele da spreče podizanje granice za odlazak u penziju sa 65 na 67 godina.

Prikupljanje potpisa će trajati dve sedmice, a da bi referendum bio uspešan, potrebno je skupiti oko 385.000 potpisa, što je 10 odsto od ukupnog broja birača.

Sindikati traže izjašnjavanje o izmenama Zakona o penzionom osiguranju, odnosno da se granica za odlazak u starosnu penziju vrati na 65 godina. Uz to žele i da dob za sticanje prava na prevremenu penziju bude 60 godina, kao I da se penalizacija zbog prevremene penzije smanji s 0,3 na 0,2 odsto.

Organizatori okupljeni u inicijativu „67 je previše“ smatraju da ima dovoljno novca za penzije, samo što on nije pravedno raspoređen. Sindikati odbacuju tvrdnje resornog ministra Marka Pavića da bi eventualna realizacija sindikalnih zahteva državu koštala 45 milijardi kuna do 2040. godine, kao i da bi penzije bile niže pet do sedam odsto. Oni ocenjuju da Vlada želi da zastraši građane kako ne bi potpisali zahtev za referendum.

Prikupljanje potpisa u organizaciji Matice hrvatskih sindikata, Nezavisnog hrvatskog sindikata i Saveza samostalnih sindikata Hrvatske trajaće do 11. maja.

Prema novom zakonu, od 2028. godine u penziju će se odlaziti sa 67 godina, a sindikati, kao osnovni zahtev, traže da se dobna granica ne podiže sa sadašnjih 65 godina života.

Osnovni pitanje je formulisano u obliku predloga zuakona, odnosno glasi: „Jeste li za to da se na referendumu donese sledeći Zakon o izmenama Zakona o penzionom osiguranju“, a potom se taksativno navodi tekst osam zakonskih članaka, odnosno predloga izmena postojećih zakonskih odredbi.

Premijer Andrej Plenković izjavio je ranije da poštuje inicijative svih, ali da u ovom slučaju misli da sindikati idu kontra onih na koje se penziona reforma odnosi.

 

 

 

 

.