Gorenje planira da otpusti 270 zaposlenih

Print Friendly, PDF & Email

Izvor: N1, 26.04.2019.-

Autor: HINA.-


Gorenje planira da otpusti 270 zaposlenih, što je malo više od šest odsto ukupnog broja zaposlenih, a reogranizacija kompanije predviđa novu organizaciju i sistematizaciju radnih mesta, objavili su u četvrtak slovenački mediji, a potvrdili i čelni ljudi proizvođača kućnih aparata, kojeg je lani preuzela kineska korporacija Hisense.

Iz Gorenja u saopštenju takođe navode da će smanjenje zaposlenih najviše zahvatiti srednji menadžment i pomoćne službe, delom tzv. mekim metodama, kao što su penzionisanje i slanje na čekanje, ali će biti i otkazivanja ugovora o radu.

Kako navode mariborski dnevnik „Večer“ i portal Siol.net, sindikat je u četvrtak na sastanku s poslovodstvom odbacio ponuđeni prijedlog kriterijuma o tome ko će ubuduće u Gorenju, koji je prošle godine poslovao s gubitkom od 111 miliona evra, biti prekobrojan, uz napomenu da je spreman na „najradikalnije oblike sindikalne borbe“.

Gorenje najavljuje da reorganizacija i optimizacija poslovanja neće biti ograničena na matičnu kompaniju, već sve firme-ćerke i poslovne jedinice u inostranstvu.

Uznemirenost među radnicima, kako se čini, izazivaju i najave šire reorganizacije Gorenja, koji je među najznačajnijim slovenačkim izvoznicima, a u okviru kojeg bi moglo biti upitno i više radnih mesta iako su to u upravi u četvrtak opovrgnuli.

U Gorenju navode kako se kompanija početkom marta transformisala iz deoničarskog u društvo s ograničenom odgovornošću, kako bi se pojednostavilo upravljanje i omogućilo „učinkovitije upravljanje i donošenje odluka unutar grupe“, čime će se brže moći odgovoriti na izazove i promene u zahtevnom poslovnom okruženju, iskorišćavanje sinergije s Hisensom i smanjenje operativnih troškova.

Najavljuju da će transformacija poslovanja biti prioritet u svim područjima poslovanja u idućim mesecima te da su početkom aprila pokrenute procedure za reorganizaciju poslovnih procesa na nivou grupe kao celine.

Kako navode, u toku je „integracija nekih prodajnih odeljenja Gorenja u inostranstvu s Hisenseovim kompanijama“. Takve su racionalizacije već sprovedene na tržištima Velike Britanije, Francuske i Italije, a uskoro i u Rusiji i Češkoj.

Inače, o budućoj saradnji Slovenije i Kine, kao i kineskim investicijama u Sloveniji, bilo je reči i tokom poseta delegacije slovenačke vlade Pekingu, koju vodi ministar privrede Zdravko Počivalšek, koji je posetio i Hisense.

Kako prenose slovenački mediji, Počivalšek je kineskim zvaničnicima izrazio spremnost i otvorenost vlade na buduće investicije i dolazak kineskog kapitala u Sloveniju.

 

.