Zaposleni u državnim organima najavili štrajk ukoliko ne dobiju topli obrok i regres

Print Friendly, PDF & Email

Izvor: 021.rs, 24.04.2019.-

Beta.-


Kolektivni ugovor za zaposlene u državnim organima istekao je pre mesec dana, a novi još nije potpisan zbog neslaganja oko toplog obroka i regresa, rekli su predsednici Sindikata pravosuđa, Sindikata SOPOS i Sindikata uprave.

Ukoliko se u novom kolektivnom ugovoru ne nađe pravo na naknade za topli obrok i regres, predsednici tri reprezetativna sindikata ne isključuju mogućnost štrajkova i protesta od 9. maja.
Predsednica Sindikata pravosuđa Slađanka Milošević rekla je da su predstavnici tog sindikata, kao i Sindikata uprave i Sindikata SOPOS počeli pregovore oko kolektivnog ugovora pre više od tri meseca. Prema njenim rečima, sa poslodavcem, odnosno Vladom Srbije, došlo se do prihvatljivog teksta koji je prvi put posle 18 godina obuhvatio i pravo na topli obrok i regres.
Milošević je rekla da je taj tekst poslat na mišljenje ministarstvima, posle čega je on za sva tri sindikata postao neprihvatljiv, jer između ostalog nije sadržao naknade na topli obrok i regres.
Mi smo posle mesec dana dobili tekst koji je nas šokirao, on je ličio na onaj uslaglašeni tekst, ali to nije bio taj tekst. Mi sada imamo zajednički stav da ne želimo da potpišemo kolektivni ugovor bez toplog obroka i regresa„, rekla je novinarima Milošević.
Ona je kazala da su sindikati zatražili da vide mišljenja kako bi utvrdili gde je nastao problem, da razgovaraju sa onima koji su ga izmenili, a posebno sa ministrom finansija Sinišom Malim.
Smatramo da bi trebalo da imamo sastanak sa ministrom finansija da nam objasni zašto nema para, odnosno zašto za nekog ima, a za nekog nema, jer kad mi pitamo za nešto uglavnom kažu da ne da ministar finansija, pa ako u ovoj zemlji sve zavisi od njega onda bi trebalo ukinuti Vladu, onda je ona samo nepotreban trošak„, rekla je Milošević.
Predsednik Sindikata uprave Srbije Njegoš Potežica upitao je čemu i kuda vodi socijalni dijalog – „da li je on samo farsa ili priprema za donošenje sistemskih zakona“.
Siguran sam da će zaposleni iskazati veliko nezadovoljstvo i mi kao predstavnici sindikata ćemo prihvatiti predloge i ići u proteste i štrajkove kako bi zastupali interese naših radnika„, rekao je Potežica.
.