Socijalno-ekonomski savet: Veće plate zaustavljaju odlazak mladih

Print Friendly, PDF & Email

Izvor: RTS, 23.04.2019.-

RTS:-


Veće plate i bolji uslovi rada način su da se spreči odlazak mladih, i zato su ovog 1. maja to osnovni zahtevi, saopštavaju sindikati.

Novi predsedavajući Socijalno ekonomskog saveta ministar Zoran Đorđević najavljuje da će rad Saveta biti merljiviji i da se on neće samo izjašnjavati o zakonima, već i učestvovati u njhovom pisanju

Iako je najavljeno, Socijalno ekonomski savet nije razmatrao analizu Ministarstva finansija o mogućnosti ukidanja kaznenih poena za penzionere, posle 65. godine. Razlog su obaveze ministra finansija koji u skupštini brani zakon koji rešava problem zaduženih u švajcarskim francima.

Predsednik Saveza samostalnih sindikata Srbije, Ljubisav Orbović kaže da kazneni poeni uopšte nisu mali.

„Oni su ušli tada svesno u tu proceduru, nisu znali šta će se dešavati kasnije i država je pokazala svoju brigu. Nije mi jasno zbog čega ta ista država ne pokazuje brigu o radnicima koji su radili 40 godina, koji su otišli na biro, nisu mogli da se zaposle i sada imaju kaznene poene kada primaju penzije“, istakao je Orbović.

Od Ministarstva finansija očekuju i objašnjenje zašto se ista zakonska odredba o naknadi radnicima za prevoz, od 2015. već treći put različito tumači.

Davanje saglasnosti na Predlog zakona o agencijskom zapošljavanju Socijalno-ekonomski savet je odložio. Sporan je procenat radnika koji firme mogu da angažuju na taj način.

„Iako postoje veliki pritisci nekih drugih da on bude potpuno drugačiji. Ovo je u interesu naših građana i biće onako kako se dogovorimo“, istakao je ministar za rad, boračka i socijalna pitanja, Zoran Đorđević.

U susret 1.maju, sindikati poručuju – zarade jesu povećavane, ali se sa tim mora nastaviti. Uz bolje uslove rada to jedini način da se zaustavi odlazak mladih.

„Hoćemo da, ili mislimo da je u redu da prosečna zarada u Srbiji, stigne prosečnu potrošačku korpu koja je bila 600 evrića ili 72-73.000 hiljade dinara“, kazao je Zoran Stoiljković, predsednik UGS „Nezavisnost“.

Prvi korak je da se u naredne dve godine izjednače minimalni iznosi – zarade, penzije i potrošačke korpe.

 

 

 

.