Vojni sindikat Srbije: Sutra protest, ako Vlada ne uvaži naše zahteve; Brnabić: Nastavićemo razgovore

Print Friendly, PDF & Email

Izvor: Insajder.rs. 22.04.2019.-

Beta, insajder.-


Predstavnici Vojnog sindikata Srbije (VSS) sastali su se danas sa premijerkom Anom Brnabić kojoj su predali zahteve i kraći izveštaj o problemima u Vojsci, nakon čega je premijerka poručila da će u narednom periodu nastaviti razgovore sa Sindikatom. Predsednik VSS Novica Antić, sa druge strane, najavio je za sutra i protest ispred zgrade Vlade ukoliko njihovi zahtevi ne budu ispunjeni.

Antić je rekao da su na sastanku ukratko predstavili probleme sa kojima su suočeni Sindikat i pripadnici Vojske, te i da im je premijerka zatražila detaljniji referat.

Među zahtevima Sindikada su najpre  povlačenje nezakonitih akata koje je doneo ministar odbrane Aleksandar Vulin, a koji se odnose na ukidanje reprezentativnost sindikata, pokretanje postupka protiv generalnog sekretara i otkaz predsedniku Sindikata.

Takođe, zatraženo je i da se potpiše Sporazum o prostorno-tehničkim uslovima za nesmetan rad sindikata koji je usaglašen 2018. godine, kao i to da počnu pregovori za zaključivanje posebnog kolektivnog ugovora u vojsci.

„Predsednica Vlade je bila iznenađena onim što je čula, jer ona ima drugačije informacije o stanju u vojsci. Tražila je detaljniji referat koji ćemo joj dostaviti u narednim danima“, izjavio je Antić.

Antić je rekao da je premijerka rekla da će u toku dana dostaviti odgovore na zahteve.

„Ukoliko naši zahtevi ne budu prihvaćeni i ukoliko se nastavi sa progonom nas kao jedinog reprezentativnog sindikata u vojsci i činjenjem krivičnih dela, mi od sutra zajedno sa Policijskim sindikatom Srbije kome je takođe ukinuta reprezentativnost, započinjemo višednevne proteste“, rekao je predsednik VSS.

„Posle uvida u situaciju u okviru Vojnog sindikata Srbije, premijerka Brnabić je najavila da će se razgovori sa Sindikatom nastaviti u narednom periodu“, navedeno je u saopštenju .

Novica Antić je prošle godine ostao bez posla u Vojsci Srbije nakon što je Vojni disciplinski sud u drugom stepenu odlučio da mu se oduzme čin zbog „učestvovanja u protivpravnim sindikalnim aktivnostima“ i zbog „povrede načela nepristrasnosti ili političke neutralnosti“.

Ministarstvo odbrane 15. aprila donelo je rešenje kojim je ukinuta reprezentativnost ubedljivo najvećem sindikatu u sistemu odbrane, zbog promene u statutu VSS u kome su naveli da nivo delatnosti sindikata više nije bio „poslodavac“, odnosno Ministarstvo odbrane, već će od tog trenutka obavljati delatnost „za teritoriju Republike Srbije u delatnosti odbrane“.

 

 

 

.