Penzioneri tuže sudije Ustavnog suda

Print Friendly, PDF & Email

Izvor: novaekonomija.rs, 17.04.2019.

NE.-


Udruženje sindikata penzionera Srbije podneće krivičnu prijavu protiv sudija Ustavnog suda Srbije, jer nakon pet godina još uvek nije razmotrena inicijativa o oceni ustavnosti Zakona o privremenom umanjenju penzija, piše Politika.
 
Ovaj Zakon bio je na snazi od oktobra 2014. do 2018. godine, a početkom februara ove godine Udruženje je Ustavnom sudu uputilo dopis po treći put u kojem zahteva da im se jasno predoči da li je privremeno umanjenje penzija bilo zakonito.
U slučaju da su oštećeni, penzioneri bi znali da li imaju mogućnost i osnov da traže povraćaj novca do punog iznosa penzija.
S druge strane, Ustavni sud imao je rok da se izjasni do 15. aprila, ali do danas, odluka suda po tom pitanju nije donesena.
Predsednik Udruženja sindikata penzionera, Miša Radović, kaže za Politiku da su penzije imovina penzionera kojih se oni neće odreći, te da po ko zna koji put ukazuju na neustavnost i nezakonitost tog zakona.
Kako Radović dalje objašnjava, svaki penzioner sa penzijom većom od 25.000 dinara pretrpeo je materijalnu štetu u visini od 2.000 do 7.000 evra bez kamate.
.