Protestovali ispred KC Niš zbog kašnjenja plate, iz uprave najavljuju isplatu dugovanja

Print Friendly, PDF & Email

Izvor: južnevesti.rs, 16.04.2019.

J.A.-


Dvadesetak higijeničara koji u niškom Kliničkom centru rade po ugovoru o privremeno-povremenim poslovima su jutros ispred ove ustanove iskazali svoje nezadovoljstvo zbog kašnjenja plate, a iz Sindikata „Nezavisnost“ kažu da nije bilo štrajka, već samo kratkog protesta. Iz uprave KC odgovaraju da će im do kraja meseca biti sve isplaćeno.

Radnici angažovani na privremeno-povremenim poslovima su nezadovoljni što od februara platu koju su zaradili nisu primili, pa je deo njih protestovao. Iako pojedini kažu da im je na protestu rečeno da za njih para nema i da mogu da uzmu svoje radne knjižice i odu ako su nezadovoljni, Miodrag Stojković iz Sindikata „Nezavisnost“ kaže da će im dug biti isplaćen.

Nije to bio štrajk, oni su odlučili da se sami organizuju, okupilo se njih dvadesetak. Ispao je taj problem vezan za platu za februar i mart. Njima je deo isplaćen, drugi nije, ali to su mala primanja i oni su na privremeno-povremenim poslovima angažovani. S obzirom da nisu primili platu malo su se pobunili, bio je direktor, bio sam ja, objašnjeno im je zašto je to tako i to će im biti isplaćeno, taman posla da se nekom ostane dužan – tvrdi Stojković.

Stojković pojašnjava da je problem u tome što ove radnike plaća Klinički centar iz sopstvenih sredstava. I sam je, kako tvrdi, pokušao da reši njihov problem u Ministarstvu zdravlja, jer radnike koji su ovako angažovani država ne prepoznaje, a higijeničari su ovoj ustanovi neophodni.

Tu ima i radnika koji rade i 20 godina čak, ranije su bili na određeno, onda su imali razne ugovore o radu, zamene, i onda je država to ukinula i svi su otišli na PP poslove. Od tada ih država ne prepoznaje, ali ih mi prepoznajemo oni su nam neophodni, i malo ih je s obzirom da smo dobili novi Klinički centar i veći je prostor za održavanje. Ja sam pokušavao da bar starije radnike prevedem na neke druge ugovore, ali zasad nije bilo ništa od toga – objašnjava Stojković.

Potvrđujući da radnike koji su preko ovakvih ugovora angažovani u Kliničkom centru isplaćuju iz sopstvenog budžeta, iz uprave ove ustanove kažu da je radnicima 5. aprila isplaćena polovina zarade za februar. Ostatak duga će, obećavaju, isplatiti do kraja meseca.

Tvrde i da im plata kasni samo mesec dana i da je u poslednjih 8 godina ovo tek drugi put da radnici svoj zarađeni novac moraju da čekaju.

Klinički centar Niš ima 164 radnika angažovana na PP poslovima. Svakodnevno sa rukovodstvom Sindikata „Nezavisnost“ Uprava KC Niš razgovara i radi na rešavanju problema. Za sve radnike na PP poslovima Klinički centar Niš redovno kao i ovog meseca državi plaća poreze i doprinose – odgovaraju iz Kliničkog centra.

Ipak, ne preciziraju da li je tačno da za njih trenutno nema para i da plate zbog toga kasne, a nisu precizirali ni koji su razlozi za kašnjenje isplate novca radnicima i o kojoj sumi je reč.

 

 

.