OD SINDIKALCA PRAVE KRIMINALCA

Print Friendly, PDF & Email

Izvor: kragujevacke.rs, 12.04.2019.-

Miloš Pantić.-


Dragan Ilić, prvi čovek sindikata „Oružara”, dobio je otkaz zbog disciplinskog prekršaja, nakon višegodišnje hajke kada su, kako navodi, protiv njega podnošene krivične, prekršajne i druge prijave, a da ni jednom nije optužen. Sve se radi da bi se on diskreditovao i umanjila sposobnost jednog od najjačih sindikata da se bori za prava radnika

Ne događa se često da bude otpušten predsednik nekog sindikata, a pogotovu ne prvi čovek takvog sindikata kao što je Samostalni sindikat „Namenske” u Kragujevcu, koji je po tvrđenju sociologa ušao u noviju istoriju radničkog pokreta u Srbiji sa demonstracijama iz 1996.godine.
„Oružari”, kako sebe zovu članovi ove organizacije, proneli su svoju zastavu na svim velikim demokratskim protestima u zemlji poslednjih decenija i smatraju se jednim od najbrojnijih i najjačih sindikata u zemlji, a svakako najuticajnijim. Predsednik ovog sindikata Dragan Ilić dobio je otkaz ugovora o radu zbog disciplinskog prekršaja učinjenog u ponedeljak, 8. aprila.
Prekršaj je učinjen u prisustvu Branislava Orbovića, predsednika Samostalnog sindikata Srbije, koji je došao u fabriku „Zastava oružje” da pomogne u rešavanju zategnutih odnosa između sindikata i poslovodstva. Greh Ilića je što se na izlazu iz kruga fabrike, dok se vozio u službenim kolima Orbovića, nije „čekirao” (otkucao karticu) i potvrdio napuštanje kruga.
Ovakva vest pre nekoliko godina zvučala bi neverovatno ili više kao vic nekog satiričara, a sada je postala stvarnost. Sindikalna organizacija „Namenske” ne miri se sa otkazom svog predsednika i za ponedeljak, 15. aprila, zakazala je generalni štrajk u preduzeću sa zahtevom da se ova odluka povuče.

Uhvaćen na prevaru

Dragan Ilić kaže da je „uhvaćen” u prekršaju na prevaru, odnosno da je uleteo u unapred pripremljenu zamku. Po dolasku novog direktora Mladena Petkovića u novembru prošle godine, kako tvrdi Ilić, dogovoreno je da se predsednici reprezentativnih sindikata ne „čekiraju” kod ulaska i izlaska iz fabrike i to je negde zvanično zavedeno.
–    Prošlog četvrtka, kada sam napuštao krug sa Orbovićem, nisam znao da je procedura u međuvremenu promenjena i da sad moramo da se odjavljujemo i mi na čelu sindikata. Zato se nisam čekirao i zaradio dispiplinsku prijavu, kaže Ilić.
Pošto je ovo drugi put da je uhvaćen u „nečekiranju” usledilo je rešenje o otkazu. Prvi put je bilo prošle godine u maju, tokom štrajka, kada je Ilić predvodio štrajkače pri izlasku iz kruga pred Upravnu zgradu. Tada nije otkucao karticu, a nisu to učinile ni stotine štrajkača. Obezbeđenje je, kako navodi, pisalo disciplinsku samo njemu i tada je dobio opomenu pred otkaz.
Sve ovo, kaže Ilić, samo je nastavak neviđene hajke koja se već duže vreme sprovodi protiv njega i odvija se kroz podnošenje velikog broja krivičnih prijava, kažnjavanja kroz umanjenje zarade od 20 posto i izdavanjem upozorenja pred otkaz.
–    Krivičnih prijava ima više, a jednu je podneo Nadzorni odbor preduzeća jer sam navodno izvršio napad na predsednika odbora, pukovnika VS Ivicu Marjanovića, pa je on u odstupanju udario u okvir od vrata i povredio kičmu. Podneta je i krivična prijava od obezbeđenja da sam ugrozio bezbednost jer sam kod kapije ostavio službeno vozilo sindikata, pošto me nisu pustili da uđem, i time zakrčio protivpožarni put, a bilo je tu i prijava zbog navodnih ličnih napada na druge ljude u fabrici i pripadnike obezbeđenja. Sve te prijave imale su cilj da me diskredituju i onemoguće da radim posao u sindikatu, smatra Ilić.
NJegov progon proširio se van granica fabrike, pa je jednom prilikom zbog navodnog odbijanja da uradi alko test bio priveden od saobraćajne policije i noć proveo u pritvoru. Dok su ga vodili u Hitnu pomoć stavili su mu lisice. „Predsednika najjačeg sindikata sprovodili su kao kriminalca”, reći će Ilić.

Nema optužnica

Rezultat ove hrpe prijava je da do sada nije podignuta ni jedna optužnica protiv Ilića. On je proveo sate dajući izjave u policiji o detaljima prijava, a u tužilaštvu se još saslušavaju svedoci događaja zbog kojih je prijavljen i rasvetljavaju okolnosti kako bi se utvrdilo šta se događalo.
Gotovo sve ove prijave datiraju iz vremena kada je na čelu fabrike bio penzionisani oficir Milojko Brzaković, dakle do novembra prošle godine. Članovi sindikata su bili nezadovoljni njegovim upravljanjem i metodama, bilo je nedovoljno socijalnog dijaloga, loša je bila komunkacija i informisanje zaposlenih, a radnici su ga prozivali da pokušava da razbije sindikalnu organizaciju.
Sindikat je stalno tražio ostavku Brzakovića, nezadovoljan rezultatima poslovanja, s obzirom da je preduzeće u tom periodu ostvarilo izuzetno visok gubitak, iako je imalo najbolju tržišnu pozicioniranost, što se tiče vojnog i sportskog naoružanja, tvrdilo se iz ove organizacije. Zanimljivo je i da je sindikat protiv Brzakovića i njegovih saradnika podnosio niz krivičnih prijava zbog nezakonitog poslovanja, a da su one odbacivane odmah, prilikom samog podnošenja, podsećaju sindikalci.
–    Mislim da je već duže vreme Samostalni sindikat „Zastava oružja” svojim aktivnostima i sposobnošću da se zaštiti od loših namera prema fabrici stvorio visoki intenzitet sindikalne borbe koja je zasmetala nosiocima sadašnje vlasti. Mi smo smatrali da fabrika „Zastava oružje” treba da bude izuzeta iz postupka privatizacije jer je fabrika od ogromnog strateškog značaja za odbranu zemlje i da je iz nje započeta industrijalizacija Srbije pre skoro dva veka, navodi Ilić.
Izgleda da je zbog ovakvog javnog stava sindikatu ozbiljno zamereno tamo gde treba, a država zahteve nije uvažila, pa je u republičkoj Skupštini usvojen zakon da i „Zastava oružje” ide u privatizaciju kroz formu dokapitalizacije, gde državi ostaje 51 posto vlasništva, kao i kod drugih fabrika odbrambene industrije.
–    To kod ljudi izaziva veliku zabrinutost zbog već viđenog scenarija koji je pokazao kako su završile fabrike nosioci privrednog razvoja. Mi smo ostali pri svom stavu jer smatramo da ne smemo da izdamo naše pretke i prethodne generacije koje su očuvale fabriku i podigle je posle velikih ratnih razaranja, zaključuje Ilić.
Spor na liniji poslovodstvo – sindikat nije rešen, a ulogu važnog faktora je preuzeo Nadzorni odbor, na čelu sa Ivicom Marjanovićem, pukovnikom Vojske Srbije. Odbor je pokušavao da minimizira i omalovaži ulogu sindikata, smatraju sindikalci, a sve to u vreme kada se za njihovog mandata beleže veliki gubici. Najveći nivo troškova se javlja zbog dovođenja velikog broja zaposlenih, čime se stvara bruto platni fond koji firma nije u mogućnosti da finansira, zaključuje ova organizacija.

Pretumbavanje sindikalaca

Dolaskom novog direktora Mladena Petkovića u novembru prošle godine Samostalni sindikat je smatrao da je to put za stabilizaciju fabrike, pogotovu što je praksa iz drugih fabrika odbrambene industrije pokazala da je sindikat uključen u mnoge oblasti i da je to rezultiralo dobrim efektima za radnike.
Ovakva očekivanja bila su uprkos tome što je novi direktor došao iz „Krušika” u Valjevu, čime je prekršena praksa da se izbor prvog čoveka vrši iz redova stručnjaka iz same fabrike. Na čelo je Petković došao nakon što je Brzaković smenjen mesec dana pre isteka manadata.
–    Petković je doneo neke dobre promene, jer su povećane plate i zaposleni su bili zadovoljni. Delovalo je da sve ide na bolje dok nije prošlog četvrtka smenio niz zaposlenih sa rukovodećih radnih mesta i postavio neadekvatne zamene. Takođe je članove Odbora Samostalnog sindikata pomerio sa svojih radnih mesta i premestio u druge celine, što je protiv Kolektivnog ugovora. Protiv takve odluke za koju smatramo da nanosi štetu preduzeću, izdali smo saopštenje i osudili je. Tada je usledila čudna odluka o mom otkazu zbog disciplinskog prekršaja, kada se čaša nezadovoljstva potpupno prelila, govori Dragan Ilić.
Samostalni sindikat „Namenske ” brzo je reagovao i za ponedeljak, 15. Aprila, zakazao generalni štrajk u fabrici. Organizacija koja ima 1.800 članova od 2.100 zaposlenih i traži od poslovodstva da poništi rešenje o otkazu predsedniku sindikata Iliću, kao i da poništi rešenje o premeštanju članova fabričkog Odbora Samostalnog sindikata u druge radne celine i vrati ih na svoja mesta, jer se ovim činom išlo na razbijanje te organizacije.
Reagovao je i Branislav Orbović, prvi čovek Samostalnig sindikata Srbije, najvećeg u zemlji, u čijem se prisustvu desilo teško nedelo, kada se Ilić nije „čekirao”, pa je na neki način on bio učesnik i svedok događaja. Zanimljivo je da su obojica službenim kolima Orbovića krenuli u Upravnu zgradu na razgovor sa direktorom i saradnicima.
Orbović je pisao ministru odbrane Vulinu u kome mu predočava koje bi sve posledice mogle da budu ako se rešenje o otkazu predsedniku jednog od najjačih sindikata namenske i cele srpske industrije ne povuče. Do razrešenja svih ovih sukoba i međusobnih optužbi, Iliću se od strane rukovodećih struktura preduzeća pripisuje svašta, kao da je dežurni krivac. Prozivaju ga da organizuje proteste „Jedan od pet miliona” u Kragujevcu i tamo šalje svoje članove, da je „žuti”, kao i cela porodica, i da se zna kakvog je stranačkog opredeljenja.
Ilić odgovara da nikakve prpoteste ne organizuje, niti koga šalje, a pravo je njegovih članova da van radnog vremena učestvuju gde hoće, kao i njegovo pravo da izađe na izbore i glasa kako sam odluči.
Iliću zabranjen pristup zgradi sindikata

Od 9. aprila generalni direktor „Zastava oružja” zabranio je odlukom predsedniku sindikata Draganu Iliću ulazak u fabrički krug počev od 10. aprila. Na taj način sprečio ga je i da dolazi u zgradu samostalnog sindikata „Namenske” koja se nalazi unutar fabričkog kruga, sa obrazloženjem da je pretio radnicima i da bi mogao da ugrozi sigurnost preduzeća.
Ova odluka u suprotnosti je sa važećim Kolektivnim ugovorom u kome stoji da sidnikat koji je registrovan kod poslodavca ima pravo na prostor i tehničke uslove za rad u skladu i sa prostornim i finanisijskim uslovima.
U Kolektivnom ugovoru stoji da Samostalni sindikat dobija uslove za delovanje u vidu prostornih uslova i to korišćenja objekta broj 2. površine 150 kvadrata, u koje se sada još uvek važećem predsedniku ne dozvoljava pristup.
Ilić ovom odlukom može nesmetano da vrši sindikalne aktivnosti u Upravnoj zgradi – Plava sala, počev od 10. do 16. aprila, kada ističe rok od osam dana od dana isticanja rešenja o otkazu na oglasnim tablama. Advokat Milić Milić kaže da će na ovakvo nezakonitu odluku uložiti žalbu.

 

 

.