Vojni sindikat podneo krivičnu prijavu protiv Vulina zbog izjave o razgraničenju

Print Friendly, PDF & Email

Izvor: N1, 07.04.2019.-

Beta.-


Vojni sindikat Srbije podneo je krivičnu prijavu protiv ministra Aleksandra Vulina zbog ugrožavanja teritorijalne celine i izdaje zemlje, i zatražio njegovu smenu sa ministarske funkcije i hapšenje.

U saopštenju, taj sindikat pozvao je državne institucije da reaguju, a Skupštinu Srbije da preispita odgovornost člana Vlade Srbije i da o tome obavesti javnost, povodom njegove izjave o razgraničenju Srbije i Kosova.

Prema navodima Vojnog sindikata Srbije, resorni minitar stavovima koje je izneo u intervjuuobjavljenom u današnjem izdanju Večernjih novosti „širi strah“ i „prekraja vekovne granice srpske države“.

„Vulin je počinio i krivično delo Ugrožavanje teritorijalne celine gde se u članu 367 decidirano kaže ‘ko silom ili na drugi protivustavan način pokuša da otcepi deo teritorije ili deo te teritorije pripoji drugoj državi kazniće se zatvorom od tri do 15 godina'“, naveo je Vojni sindikat.

Po oceni tog sindikata Vulinova odgovornost još je veća jer je „oficijelni ministar odbrane i njegov intervju u kome se kao de fakto priznaje postojanje Velike Albanije na vekovnom srpskom tlu jeste više nego crveni alarm“ da reaguje republički javni tužilac, VBA uhapsi Vulina, a da se Vlada i predsednik „odreknu ovakvog saradnika“.

Krivičnu prijavu najavio i Obradović

Krivičnu prijavu protiv Vulina je iz istih razloga najavio i lider Dveri i predsedavajući Savezu za Srbiju Boško Obradović.

„Ako ministar Vulin ne zna gde su granice države Srbije neka ponavlja časove geografije, jer je možda i to propustio, kao što je propustio da služi vojsku, i neka pročita Ustav Republike Srbije, koji je dužan da brani kao ministar ove zemlje“, naveo je Obradović.

Ministar odbrane Aleksandar Vulin izjavio je da se zalaže za razgraničenje sa Albancima i to, kako je naveo, što pre.

„Kada utvrdimo gde je linija, moći ćemo i da je branimo“, rekao je Vulin za Večernje novosti.

.