Srpski radnici su obespravljeni i apatični

Print Friendly, PDF & Email

Izvor: Sajt USS Sloga, 05.04.2019–

Ozonpress.-


Položaj radnika u Srbiji je izuzetno težak. Prolazili smo kroz period sankcija kada smo imali pet maraka platu, a zatim nakon promena 2000. godine kada su prodavana preduzeća, zatvarana, odlazila u stečaj, pa sve do današnjih dana kada poslednjih osam godina vlasti SNS radnici imaju jedan nepodnošljiv položaj.

Ne govorim samo o visini plate koliko u uslovima rada, način na koji se radnici tretiraju, da se ponižavaju na najgori mogući način, da se ucenjuju poslom da skupljaju kapilarne i sigurne glasove za vladajuću stranku, da se teraju u torove i da idu na mitinge Aleksandra Vučića, pa do toga da u ovim privatnim firmama koje otvaraju stranci gde radnici nemaju nikakva prava i gde se tretiraju kao robovi koji rade za minimalnu zaradu. Radnici su obespravljeni i ono što me plaši to je da su toliko apatični i uplašeni da nemaju hrabrosti da dignu glas i da traže sve ono što je dostojno čoveka — ocenio je u emisiji Otvoreno o svemu Željko Veselinović, predsednik Udruženih sindikata Srbije “Sloga”.

Veselinović u emisiji odgovara i zašto je krah srpske privrede prošao bez ijednog većeg štrajka, zašto su radnici izgubili poverenje u sindikate, zašto nema sindikata u privatnim firmama, zašto imamo veliki broj sindikata, zašto inostrane kompanije ne poštuju radnička prava koja važe u njihovim zemljama, zašto je sindikat Sloga aktivan i u politici….

Pogledajte emisiju…

 

 

 

.