Sindikat „Zastava oružja“: Opšti napad na članove sindikata

Print Friendly, PDF & Email

Izvor: 021.rs, 5.04.2019.-

FoNet.-


U fabrici „Zastava oružje“ smenjen je veći broj poslovođa, upravnika i rukovodilaca pogona u kojima se odvijaju najvitalniji proizvodni procesi, saopštio je danas Sindikat tog preduzeća i pozvao Ministarstvo odbrane „da spreči dalje kadrovsko devastiranje fabrike koje može imati nesagledive posledice na održavanje proizvodnih procesa“.

Veliki broj proizvodnih rukovodilaca ključnih proizvodnih procesa smenjen je u četvrtak, a nedavno je smenjen i direktor Direkcije proizvodnje. Najavljeno je da će povodom najnovije eskalacije i pritisaka, danas biti održan sastanak kome će prisustvovati i predsednik Saveza samostalnih sindikata Srbije Ljubisav Orbović sa saradnicima.
Skupština fabričke sindikalne organizacije uputila je sredinom prošlog meseca inicijativu Vladi Srbije i Ministarstvu odbrane da razreše sadašnje članove Nadzornog odbora fabrike, ali za sada nema zvanične reakcije nadležnih državnih organa.
„Umesto toga, Nadzorni odbor je krenuo u opšti napad na članove sindikata, sindikalne slobode i sve što se vezuje sa njim. Sprovodi se do sada nezabeležen teror prema radnicima fabrike, a na udaru se nalaze „nepodobni“ članovi sindikata“, navodi se u saopštenju te organizacije.
Dodaje se da je razoren sistem komunikacije, porušeni međuljudski odnosi, da se omalovažavaju provereni kadrovi i krše sva dosadašnja pravila koja regulišu minimum fabričkog sistema.
Sindikat se optužuje da finansira Demokratsku stranku i dnevni list „Danas“, a ponovo je na udaru i predsednik sindikata kog Nadzorni odbor optužuje za političko delovanje i organizovanje protesta „1 od 5 miliona“, stoji u saopštenju.
.