TRGOVCI I UGOSTITELJI ŽELE SLOBODAN 1.MAJ Sindikat zagovara i ukudanje rada nedeljom

Print Friendly, PDF & Email

Izvor: Blic, 28.03.2019.-

Tijana Grujić.-


Sindikat trgovine, ugostiteljstva i turizma Republike Srpske zahteva da radnici u ovim delatnostima imaju slobodan dan 1. maja, kada se praznuje Međunarodni dan rada.

Ovo za Srpskainfo kaže Goran Savanović, predsednik granskog sindikata.

Objašnjava da je Zakonom o praznicima u Republici Srpskoj definisano da je 1. maj državni praznik.

Dodaje da istovremeno ovaj sindikat zagovara potpuno ukidanje rada nedeljom u trgovinama ili eventualno manji obim rada.

– Nedelja je jedini dan u sedmici kada se porodica može okupiti i taj dan zaista treba da bude slobodan za sve. Nijedan slobodan dan u sedmici nikome ne može da nadoknadi propušten vikend s porodicom – ističe Savanović.

On navodi da se poslodavci trenutno susreću s problemom nedostatka radne snage i da zbog toga trgovine rade kapacitetom od 50 do 70 odsto od predviđenog. Zato poslodavci, kako kaže, više ne biraju radnu snagu i da su u situaciji „daj šta daš“.

– Ljudi ne žele da budu građani drugog reda i zato ne čude što odlaze u inostranstvo – poručuje Savanović.

Dodaje da će u petak, 29. marta, biti održana sedica Predsedništva Saveza sindikata RS na kojoj će biti donesena odluka oko sindikalnih aktivnosti za 1. maj.

Istovremeno, u Federaciji BiH jedan od sindikata trgovine organizuje virtuelni protest pod nazivom „Slobodni za praznike“.

.