Hrvati digli glas, hoće u mirovinu pre 67. godine

Print Friendly, PDF & Email

Izvor: novosti.rs, 20.03.2019.-

.


U Zagrebu prikupljaju potpise za raspisivanje referenduma kojim se predlaže vraćanje granice od 65 godina za penzionisanje. Sindikat: Bolesni smo, siromašni, a teraju nas na posao

Hrvatska sindikalna inicijativa „67 je previše“, koja se protivi odlasku u penziju sa 67 godina, najavljuje da će od 27. aprila početi da prikuplja potpise za raspisivanje referenduma kojim se predlaže vraćanje doba od 65 godina za odlazak u starosnu penziju.

Cilj predloga celovite penzijske reforme u Hrvatskoj jeste dugoročna održivost penzijskog sistema, pa osim produžetka radnog veka do 67. godine života već od 2031, donosi i oštriju penalizaciju prevremenog penzionisanja.

– Jasno je da se u Hrvatskoj ne može raditi do 67 godina, da je penalizacija za prevremeni odlazak u penziju previsoka, da se previše ubrzalo izjednačavanje žena i muškaraca na 65 godina starosti. Jedno, drugo i treće ključevi su za prikupljanje potpisa – kazao je Krešimir Sever iz Nezavisnih hrvatskih sindikata.

Naglasio je da se u Hrvatskoj prosečno živi kraće nego u EU, a da se samo u najrazvijenijim evropskim zemljama, koje su i uvele duži radni vek, živi duže.

– Život u zdravlju posle 65. godine u Hrvatskoj je samo pet godina, dok je prosek u EU 10 godina. Mi smo bolesna, izrađena i siromašna nacija, u kojoj se ljudi teraju da rade do iznemoglosti, pa će im se onda omogućiti da rade četiri sata i kada odu u penziju – istakao je Sever.

Potpisi za raspisivanje referenduma prikupljaće se, kako je najavljeno, do 11. maja širom Hrvatske, a sindikalni čelnici poručuju da bi glasanjem na referendumu građani mogli direktno da ukinu penzionu reformu koju je progurao ministar rada i penzionog sistema Marko Pavić, a protiv koje su sindikati još na protestu u oktobru najavili referendum.

Referendumsko pitanje uobličeno je u predlog izmena Zakona o penzionom osiguranju, kojima se predlaže odlazak u starosnu penziju sa 65 godina i 15 godina penzionog staža, pravo na prevremenu starosnu penziju u dobu od 60 godina i sa 35 godina penzionog staža, smanjenje penala za prevremene penzije sa 0,3 na 0,2 odsto, kao i odlaganje izjednačavanja starosne granice za žene i muškarce za odlazak u penziju.

 

 

 

.