Pavlović: Zaposleni u Pošti traže povećanje plata i isplatu zarade iz dobiti

Print Friendly, PDF & Email

Izvor: N1, 14.03.2019.-

Autor: Marina Živić.-


Svi zahtevi zaposlenih u Pošti Srbije su realni i ostvarivi, tražimo povećanje plate i isplatu zarada iz dobiti preduzeća, kaže Zoran Pavlović iz Samostalnog Sindikata poštanskih radnika. Dodaje da zaposleni ne traže novac iz budžeta, već naprotiv – ako imaju veće zarade, platiće veće poreze i puniće budžet.

U Pošti Srbije opet nezadovoljstvo dela radnika, zbog čega se već nekoliko dana obustavlja slanje pošiljki u periodu od 20 do 23:30 sati, što prouzrokuje i kašnjenje isporuke krajnjim korisnicima. Predstavnici sindikata kažu da će sa tim nastaviti jer su nezadovoljni time što se njihovi zahtevi već godinama ignorišu.

„Zaposleni su se samoorganizovali u glavnom poštanskom centru u Beogradu, ostavili su jedan pristojan rok od dve nedelje ispostavljajući zahtev za povećanjem zarada. Nakon isteka tog roka, u međuvremenu se ništa nije promenilo i zaposleni su se spontano okupili i obustavili su rad u navedenom periodu i time skrenuli pažnju na probleme koje imaju“, kazao je Pavlović u Danu uživo.

Pavlović kaže da u Pošti postoje mnogi problemi, a da su osnovni – zarade, koje se, kako je rekao, na nominalnom nivou od pre sedam godina.

„Kada su smanjene plate 2014. godine, mi smo bili javni sektor, kada je ponekom vraćeno, nama nije nijedan procenat, navodno u januaru je bilo tri procenta povećanja. U februaru 2019, nominalno je plata manja u odnosu na pre sedam godina, a realno za više od 20 procenata“, rekao je Pavlović.

On je objasnio da se zarade zaposlenih sa stručnom stručnom spremom kreću u rasponu od 32.000 do 39.000 dinara, u zavisnosti od radnog staža.

„Naše zarade, u srednjoj stručnoj spremi, su se uvek kretale oko republičkog proseka. Danas je taj prosek oko 50.000, a naše zarade od 32.000 do 39.000 dinara. Svaki penzioner koji je otišao u punu penziju, on sad ima višu penziju nego da radi na mestu sa kojeg je otišao“, naglasio je Pavlović.

Predstavnik sndikata kaže i da oni od 2016. godine izlaze sa istim zahtevima.

„Na prvom mestu je zarada, tražimo da se ona vrati na nivo republičkog proseka, a na drugom isplata zarada iz dobiti preduzeća. Preduzeće raspolaže sa oko sedam milijardi dobiti, što je dovoljno za isplatu sedam zarada…Mi smo pokrenuli i inicijativu za isplatom jednokratne pompoći od 50.000 dinara, što je sedmina od ukupne dobiti. Nikada nas nisu udostojili odgovora“, kazao je.

Kako je rekao, obratili su se svim nadležnim – i v.d. direktorki Miri Petrović, predsedniku Nadzornog odbora, premijerki Ani Brnabić, kao i ministrima Rasimu Ljajiću i Milan Krkobabiću.

„Niko nas nije ni odgovora udostojio“, rekao je gost N1.

Osim zarada i dobiti, problem je, kaže, i zabrana zapošljavanja u javnim preduzećima, kao i niska plata za one kojima se nudi posao na neodređeno vreme.

A onda imate i zapošljavanje po partijskoj i rodbinskoj liniji, a oni se ne zapošljavaju kao poštari…Danas je stanje gore nego što je bilo, ali bolje nego što će biti sutra, kazao je Pavlović.

„Prosto, imam utisak, pošto smo obavestili nadležne o stanju u Pošti ali i o tržištu, kao da neko namerno želei da uruši sistem, kako bi izdvojio profitabilan deo i privatizovao ga…Ne znam zašto zaposleni ne mogu iz sopstvenih sredstava dobiju povećanje plata ili da podele zaradu iz dobiti, pa mi smo učestvovali u toj zaradi“, upitao je Pavlović.

Svi njihovi zahtevi su, kaže, realni i ostvarljivi.

„Ne tražimo pare iz budžeta, naprotiv, ako imamo veće zarade, platićemo veće poreze i punićemo budžet“, rekao je.

 

 

 

.