Nekada radnici, danas beskućnici: Radnički muzej „Trudbenik“

Print Friendly, PDF & Email

Izvor: masina.rs, 12.03.2019.-

masina.-


U okviru radničke kolonije nekadašnjeg preduzeća za građevinske i montažne radove KMG Trudbenik, jednog od najvećeg građevinskog preduzeća u posleratnoj Jugoslaviji, u ulici Luneta Milovanovića 6 u Beogradu, nalazi se Radnički muzej „Trudbenik“. Iako ovo preduzeće više ne postoji, dok njegovi nekadašnji radnici i radnice ostaju bez stanova koji su sami gradili, potreba da se sačuva njegova istorija više je nego nužna.

Podsetiti na samo neke od objekata koji je „Trudbenik“ podigao tokom svog dugog radnog staža govori u prilog njegovom značaju; Beogradski sajam, Klinički centar Beograda, Blokovi na Novom Beogradu i u Ruzveltovoj ulici, samo su neki primeri lokalne izgradnje, dok su u inostranstvu najznačajniji objekti bili: Centar za međunarodnu trgovinu u Moskvi i Olimpijsko selo u Minhenu. Gradili su uzduž i popreko po čitavoj Jugoslaviji, već od samog osnivanja 1947. godine, dok od 1952. „Trudbenik“ gradi po čitavom svetu: u Grčkoj, Siriji, Turskoj, Libanu, Rusiji, Nemačkoj.

Kroz kolektivni radni proces, udruženim snagama, aktivisti Združene akcije Krov nad glavom, umetnici i umetnice i sami radnici i radnice koji su i dalje vezani za ovo preduzeće, postavili su izložbu kao intervenciju u sadašnjosti, kao mogućnost povezivanja savremenih radničkih borbi sa konkretnom istorijom rada vezanom za „Trudbenik“ i period jugoslovenskog samoupravnog socijalizma, te kao prostor povezivanja bivših i sadašnjih radnika i radnica, stanara, aktivista i šire zajednice, i promišljanja načina odbrane osnovnih ljudskih potreba.

 

Radnički muzej Trudbenik na ovom linku: Nekada radnici, danas beskućnici: Radnički muzej „Trudbenik“

 

 

.