PSS: Vrh MUP-a pokušava da nam otme reprezentativnost na nelegalan način

Print Friendly, PDF & Email

Izvor: danas.rs, 05.03.2019.-

.


Policijski sindikat Srbije (PSS) saopštio je da vrh Ministarstva unutrašnjih poslova (MUP) poklušava da „otme“ reprezentativnost tom sindikatu na „nelegalan i brutalan način“.

PSS je naveo da je MUP doneo odluku da im oduzme reprezentativnost iako su podneli preko 11.500 pristupnica a da je za reprezentativnost potrebno nešto preko 6.000 članova.

„Nakon što smo najavili proteste ispred policijskih uprava u Srbiji, u roku od samo nekoliko sati Nezavisni sindikat Srbije, blizak ministru Nebojši Stefanoviću, podneo je zahtev za utvrdjivanje naše reprezentativnosti. Mi smo u centralu MUP odneli pristupnice našem pokretu, a to je nešto preko 11.500 policajaca“, rekao je predsednik PSS-a Veljko Mijailović.

Mijailović je dodao da im je stiglo rešenje o oduzimanju reprezentativnost iz kabineta ministra Stefanovića „bez formiranja radne grupe i bez sastanka na kom bi se dokazivala reprezentativnost“.

On je naveo da „takvo bezakonje odavno nije viđeno u MUP-u, instituciji koja treba da se brine o poštovanju zakona i da se u njoj upravo ti isti krše“.

„Pritisak na naš sindikat, članove i policajce ne prestaje otkad smo počeli da upozoravamo na korupciju u vrhu MUP Srbije. Ne može cela srpska policija da bude žrtva šačice korumpiranih rukovodilaca MUP Srbije“, kazao je Mijailović i dodao da će se svakako žaliti na rešenje i da će o svemu obavestiti i međunarodne institucije.

On je kazao da će preduzeti sve pravne mere, kao i da će radikalizovati njihove proteste.

„Nisu nas uplašili ratovi, bombe, teroristi, otkazi koje smo dobijali… Neće nas ni ovi uplašiti“, rekao je Mijailović.

U izjavi agenciji Beta Mijailović je kazao da se već „tri godine intezivno vrši pritisak na taj sindikat i da im je tim rešenjem „oteto“ 5.500 ljudi a da nije objašnjeno kako je to urađeno.

„Ništa nije u skladu sa Zakonom, ministar je morao da osnuje radnu grupu za preispitivanje“, rekao je Mijailović i dodao da se „vrši lov na PSS i da su izloženi raznim pritiscima i diskriminaciji“.

On je kazao da je objašnjenje u rešenju ukidanja reprezentativnosti „potpuno neuko i neumesno“ i da to predstavlja „klasično razbojništvo“.

„Sutra ćemo doneti odluku o daljim akcijama“, rekao je Mijailović Beti.

Mijailović je kazao i da je to urađeno da taj sindikat ne bi učestvovao u kolektivnom ugovoru, jer PSS nije potpisao ni prošli kolektivni ugovor koji je istekao.

Ministarstvo unutrašnjih poslova saopštilo je danas da Policijski sindikat Srbije više nije reprezentativan nakon provere u kojoj je utvrđeno da taj sindikat ima manje od 15 odsto zaposlenih u MUP-u što je zakonski minimum.